XII Congrés d’Arxivística de Catalunya. L’accés als arxius: protecció i dret a la informació


XII Congrés d'Arxivística de CatalunyaEls propers 21, 22 i 23 de maig tindrà lloc a Tarragona el 12è Congrés d’Arxivística de Catalunya, organitzat per l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Una edició del congrés dedicada al tema de l’accés als arxius, la protecció i el dret a la informació.

Precisament l’anterior entrada del bloc, estava dedicada a l’administració electrònica,  des d’una de les moltes normatives que s’han anat publicant en relació a l’accés a la informació i l’ús de la documentació electrònica. Tenint en compte els nous dubtes i problemes que generen les noves tecnologies en relació a la protecció de dades de tipus personal.

Tal i com se’ns indica al programa del Congrés d’Arxivística de Catalunya, en aquesta dotzena edició es pretén donar a conèixer i debatre els aspectes teòrics i pràctics vinculats a l’accés a la documentació i a la informació. Conèixer els aspectes legals tant pel que fa als drets del ciutadà a accedir a la documentació, com pels límits aplicats per la llei per protegir les dades personals i per tant delimitar l’accés a la informació.

Temàtica que com es pot veure afecta a la tasca dels professionals de l’arxivística i més en el context actual en que gràcies a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, l’accés a la informació i a la documentació ha sofert un gran desenvolupament.

El Congrés s’ha distribuït al llarg de tres dies.

 • El 21 de maig en que a banda de la recepció i l’acte inaugural hi tindran lloc dues ponències de caràcter més teòric i dues experiències en que s’explicaran casos pràctics o ja aplicats. Tancarà la jornada una taula rodona sobre les problemàtiques de l’accés a fons específics.
 • El dia 22 de maig s’exposaran dues ponències més vinculades a les normatives i la legislació, així com una experiència sobre la llei d’accés electrònic als serveis d’arxiu. La tarda de la jornada es dedicarà a una taula rodona i debat.
 • Per acabar el dia 23 de maig serà una jornada de debat i de conclusions, fins al migdia en que es farà l’acte de clausura del XII Congrés d’Arxivística de Catalunya.

Vegeu també:

4 Comments

 1. Esperem que si algun dels arxivers/eres de les comarques lleidatanes té la sort d’anar al Congrés, quan torni ens en faci cinc cèntims des del bloc del GALL.

  Respon

 2. Robert tranquil, que la representació lleidatana a Tarragona, que espero sigui important, farà la crònica del Congrés.
  Esperem que aquests dies siguin profitosos per a tots, a part de les sessions de treball, amb la relació i canvis d’impressions amb la resta de companys.
  Elena

  Respon

 3. Bon dia a tothom,
  Ja ha passat tota una setmana des del Congrés d’Arxivística celebrat a Tarragona, i ja vam comentar que us en fariem cinc cèntims.
  D’una banda dir-vos que es poden consultar les conclusions del mateix a la web de l’AAC, segur que molts de vosaltres ja les heu vist. Crec que allí ja queda reflectit que malgrat ser un tema ja discutit fa temps (les terceres jornades d’arxius celebrades a Girona ja van encetar el tema), queda molt i molt per fer. Tal i com s’apunta en el punt 5 de les conclusions la necessitat de recursos és bàsica per poder respondre als reptes que ens planteja la Llei 11/2007. De fet és sempre el mateix. Els professionals des dels seus respectius llocs de treballs, estem treballant per a conseguir que les nostres institucions tinguin sistemes de gestió documental per tal de garantir els drets de la ciutadania, però amb això no n’hi ha prou.
  La part lúdica del Congrés sempre és interessant ja que la comunicació entre nosaltres la major part de les vegades és més interessant i fructífera fora de les sessions, és a dir als passadissos.
  Dit això crec que s’ha d’agraïr als companys de Tarragona l’esforç i el treball que comporta organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques.
  A veure si us animeu i podeu fer més aportacions al tema.
  Elena

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.