Les fonts primàries a l’ensenyament: les relacions entre el món escolar i l’arxiu


Fonts primàries a l'ensenyament - Maria Calzada i OlivellaLes fonts primàries a l’ensenyament: les relacions entre el món escolar i l’arxiu, una visió general de Catalunya. És la tesi doctoral de Maria Calzada i Olivella, que va presentar el 2008 a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona.

La importància d’aquest treball d’investigació rau en la voluntat de l’autora, no només de fer una anàlisi de la situació a Catalunya respecte la relació entre escola i arxiu, sinó sobretot en la voluntat d’aportar elements per a la millora de la pràctica docent amb estratègies i recursos didàctics concrets, creats des de l’Arxiu i dirigits tant al professorat com a l’alumnat.

Així doncs l’autora tracta de difondre, a través de la seua recerca, la realitat actual dels arxius comarcals, i dels arxius locals en l’àmbit de la didàctica. La tesi té el valor afegit, que inclou un catàleg de recursos didàctics amb fons d’arxiu a l’ambit comarcal de Catalunya. En aquest catàleg recull els materials didàctics existents elaborats amb fons d’arxiu i l’autora en fa una valoració qualitativa. Tot plegat amb l’objectiu d’aportar elements en la construcció d’un model de servei didàctic d’arxius a Catalunya.Exposició itinerant

Aquest treball és important pels arxius, ja què reuneix en un catàleg els materials didàctics  existents en els arxius comarcals i locals de Catalunya, l’Aran, Andorra i la Catalunya nord. Aportant nou coneixement i propostes de millora en relació al servei educatiu que han de desenvolupar els arxius.

La tesi de Maria Calzada aprofundeix en un tema que no és pas nou pels nostres arxius, però que es evident que a casa nostra s’ha anat desenvolupant i implementant de forma desigual. Com diu la mateix autora, començant per la confusió en la pròpia denominació com a servei pedagògic, servei didàctic o servei d’educatiu. Tot i això la majoria d’arxius disposen d’activitats, ja sigui com a projectes embrionaris, actuacions puntuals, materials o projectes aturats o tancats i en menys casos projectes en ple funcionament, destacant el cas de l’arxiu municipal Sant Feliu de Guíxols, del qual l’autora fa un estudi específic del disseny i aplicació dels Tallers d’Història que s’han anat realitzant en aquesta ciutat.Maleta pedagògica

En línies generals, la preocupació pel tema dels serveis didàctics hi és i bona mostra d’això és l’existència del debat que es materialitza a través de grups de treball, Jornades i Congressos. Esperem que el resultat d’aquesta tesi sigui útil per a una progressiva normalització dels serveis educatius dels arxius catalans. Tenint en compte sobretot que la tesi fa evident que no es tracta d’una manca de voluntat, sinó més aviat de la manca de mitjans i recursos necessaris, per dissenyar, implementar i sobretot mantenir un servei d’aquest tipus.

Referències bibliogràfiques:

Alberch i Fugueras, Ramon. “El servei als ciutadans i les organitzacions. El servei educatiu”. Dins: Els arxius: entre la memòria històric ai la societat del coneixement. Barcelona: Editorial UOC, 2002. p. 150-151.

Alberch i Fugueras, Ramon. “La dinamización cultural de los archivos”. Dins VII Jornadas Archvísticas. Aprender y enseñar con el archivo del 7 al 10 de octubre del 2003. Villa Turística de Fuenteheridos [Huelva]: Archivo Provincial de Huelva, 2003, p. 127-135.

Calzada i Olivella, Maria. Les fonts primàries a l’ensenyament. Les relacions entre el món escolar i l’arxiu. Visió general de Catalunya. El cas de Sant Feliu de Guíxols. Barcelona [en línia] <http://www.tdx.cat/TDX-0317109-093024>. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2008 [Consulta: 26, juny, 2009]

Cuñé, Blanca; Salat, M. Teresa; Montagut, M. Dolors. “Organització del servei educatiu a l’Arxiu Històric Comarcal de Cervera (La Segarra)”. Lligall. Núm. 4 (1991), p. 169-174.

Cruz Mundet, José Ramón. “La función cultural. El servicio educativo”. Dins: Manual de archivística.  5a ed. Madrid: Fundación Germán Sánchez Rupiérez, 2003. p. 376-380.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Arxius, Difusió, Servei educatiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s