EL “LLIBRE DELS USATGES I CONSTITUCIONS DE CATALUNYA” DE L’ARXIU MUNICIPAL DE LLEIDA VIATJA AL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA


Els Usatges viatja al MNAC per formar part de l’exposició  Convidats d’honor, commmemorativa del 75è aniversari del MNAC

Enguany es commemoren dos fets d’especial significació per al Museu Nacional d’Art de Catalunya: d’una banda, el 80è aniversari de la construcció del Palau Nacional a Montjuïc, i d’una altra, el 75è aniversari de la inauguració del Museu d’Art de Catalunya en aquest mateix edifici.

Per celebrar aquest doble esdeveniment, entre d’altres activitats, destaca una magna exposició titulada: Convidats d’honor, que ens ofereix un recorregut per la història de l’art català des de l’Edat Mitjana fins al segle XX a partir de peces de gran qualitat artística.

  El manuscrit il·luminat dels Usatges i Constitucions de Catalunya, encarregat per la família Montcada, i conservat en l’Arxiu Municipal de Lleida, és una de les obres miniades més importants de Catalunya.

 El còdex compta amb 165 fulls de vitel·la amb gràfia gòtica d’una gran perfecció, on hi destaca la intervenció de l’anònim batejat com el “Mestre de l’Escrivà”, sens dubte un dels artífexs més transcendents del segle XIV a la Corona d’Aragó. És precisament aquesta aportació italianista la que es vol destacar, al costat d’altres obres del moment, com Ferrer Bassa, el Mestre de la Coronació de Bellpuig,…

 Amb aquest grup d’obres es vol explicar un dels moments més interessants i decisius en la història de la pintura medieval catalana.

 L’exposició ens permet també el retorn temporal a Catalunya de peces molt emblemàtiques que, per diversos motius, actualment es troben fora de les nostres fronteres, com ara el relleu de Pere Oller del sepulcre del Rei Ferran I d’Antequera procedent del monestir de Poblet i actualment al Museu del Louvre, La bebedora endormiscada de Picasso del Kunstmuseum de Berna, o La masovera de Joan Miró del Centre Georges Pompidou de París, entre d’altres. Igualment important és la presència d’obres procedents d’institucions i museus catalans.

 L’exposició s’inaugura el proper dimarts 1 de desembre i es podrà visitar fins el dijous 11 d’abril de 2010.

Palau Nacional , Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

 mnac@mnac.cat

1 Comments

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.