La col·lecció cartogràfica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs


El diccionari de la llegua catalana defineix la cartografia com l’art de traçar mapes o cartes geogràfiques. Aquest art ha estat representat des d’antic per  geògrafs i cartògrafs amb finalitats i tècniques molt diferents, però possiblement amb un objectiu comú: el d’intentar deixar constància d’una realitat concreta.

Els mapes ens fan evident les diferents maneres de mostrar una mateixa realitat, no sempre fidedigna del tot a l’original. Si l’autor és un viatger que documenta el seu recorregut per terres lleidatanes o catalanes probablement contemplarem una imatge més idealista o romàntica de la realitat, que si l’obra és fruit de la ploma d’un militar francès que ha de reflectir amb precisió la situació de les tropes en el camp de batalla.

La col·lecció cartogràfica del Servei d’Arxiu i Llegats de l’Institut d’Estudis Ilerdencs és una bona mostra de representació gràfica sorgida de la mà d’autors i viatgers tant destacats com Beaulieu, Laborde, Parcerisa, Pedemonte o Vacani.

Actualment és un fons d’un centenar de mapes i gravats, de procedència diversa, ampliat i complementat en el decurs dels anys amb la finalitat  de cohesionar-lo i donar-li consistència. Aquesta col·lecció de fons local vol ser una eina indispensable en la difusió del patrimoni cartogràfic de les terres de Lleida tot mostrant els mapes com a documents de valor històric que esdevenen elements de coneixement imprescindible.

Hi destaquen plànols de situació i gravats de la ciutat de Lleida; mapes sobre camins i carreteres de la província, sobre els canals projectats de navegació de l’Urgell, o sobre les superfícies dels termes municipals. Els municipis sobre els quals hi ha documentació gràfica són: Àger, Agramunt, Alguaire, Arbeca, Balaguer, Les Borges Blanques, Camarasa, Castelldans, Castelló de Farfanya, Cervera, La Granadella, Lleida, Seròs, La Seu d’Urgell i Solsona.

Atansar al gran públic obres i col·leccions que d’altra manera estan destinades  a una consulta més restringida és l’aposta de la Diputació de Lleida i la seva Fundació Pública envers la  difusió del seu patrimoni cultural, materialitzada en aquest cas en l’exposició [Carto]grafia: testimoni visual de les terres de Lleida a través del temps (segles XIII-XIX), que es podrà visitar des del proper divendres 26 de febrer fins al 30 de maig, al Museu Comarcal de Cervera.

Servei d’Arxiu i Llegats
Institut d’Estudis Ilerdencs

Anuncis

2 Comments

 1. No em puc estar de dir que és una exposició que val molt la pena visitar-la i fer-ho amb calma, per poder aprendre tot el que de forma explícita i implícita ens ofereix. Transcendeix la curiositat que ens poden provocar els mapes i els plànols i ens ajuda a copsar l’evolució que han patit (o gaudit) les nostres contrades i l’efecte de la intervenció humana.
  També és molt recomanable el catàleg de l’exposició!

  Resposta

  1. Si jo he vist el catàleg de l’exposició i és un muntatge molt atractiu! a part que t’ofereix una còpia dels mapes, que per si sols ja tenen prou valor!

   Em queda pendent l’exposició, que no vaig poder veure a l’IEI. A veure si tinc un moment i m’escapo a Cervera i de pas faig un passeig per la Segarra, que en aquesta època de l’any, amb els ametllers florits, està molt bonica!

   Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.