Donació del Fons Josep Solanes Argilés a l’Arxiu Municipal de Lleida


La tarda del passat dijous 11 de març de 2010, va tenir lloc al Palau de la Paeria l’acte d’acceptació de la donació del Fons Fotogràfic Josep Solanes Argilés per part dels germans Solanes Bellmunt amb destí a l’Arxiu Municipal de Lleida. D’aquesta manera compleixen amb la voluntat mostrada pel seu pare i autor de les esmentades reproduccions, lleidatà enamorat de la seva ciutat, de fer-ne donació a l’Ajuntament de Lleida.

El fons consta d’unes 1400 imatges, (diapositives, fotografies i negatius) de diferents indrets de la ciutat de Lleida, el major nombre corresponen al monument de la Seu Vella. Les imatges van des de 1920 a 1980. L’Arxiu Municipal està procedint a l’organització del fons amb l’ajut d’un estudiant en pràctiques de la Universitat de Lleida. Està previst digitalitzar els documents per poder-ne donar difusió. Aquesta donació és una valuosa aportació als projectes de recerca i difusió del patrimoni cultural. Amb aquestes aportacions i d’altres que ja han precedit es garanteix l’accés públic a material d’interès històric de famílies de la ciutat.

Els arxius ja fa temps que ofereixen una imatge d’obertura a la societat, s’ha desterrat ja la imatge de llocs secrets i obscurs per donar pas a centres culturals disposats a oferir un bon servei als ciutadans. En el cas dels arxius municipals s’està insistint cada vegada més en anomenar-los “arxius de la ciutat”; és a dir no considerar-los arxius on es custodien fons produïts per la pròpia institució sinó que es vol que els arxius de la ciutat custodiïn i conservin fons documentals en qualsevol tipus de suport i que aquests estiguin a l’abast de tots els ciutadans. D’aquí rau la importància de les donacions de documents als arxius per formar part del patrimoni ciutadà. És d’elogiar l’actitud de les persones que dipositen la confiança en aquests arxius i que fan que fons documentals que moltes vegades no tenen un futur cert, es puguin posar a l’abast dels ciutadans i dels estudiosos.

2 Comments

  1. Molt bona feina! Cal fer entendre als nostres conciutadans que la “memòria històrica” es fa a través de memòries personals i properes que ens ajuden a entendre les actuacions, a vegades una mica marcianes de les administracions.
    En aquest cas, a més, podrem incorporar a la nostra memòria narrativa, la memòria visual i, el que és més important transmetre-la als que venen al darrera.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.