Presentació del llibre “La Taula de Canvi i Dipòsits de Lleida (1585-1808)”


 El passat dimecres 14 d’abril al Saló de Sessions de la Paeria de Lleida va tenir lloc la presentació del sisè volum de la col·lecció Guillem Botet, de documents de l’Arxiu Municipal, que té per títol La Taula de Canvi i Dipòsits de Lleida (1585-1808).

En aquesta ocasió la publicació ens trasllada fins a la ja ben avançada segona meitat del segle XVI per relatar-nos las història de la Taula de Canvis de la ciutat. El text ha estat elaborat per la catedràtica d’història moderna de la facultat de Ciències de la Educació de la Universitat de Lleida Julia Remón Molina i es basa en la seva tesi doctoral.

La Taula de Canvi rep el nou de les taules on, des de començament del segle XV, els canvistes de monedes efectuaven el bescanvi entre la diversitat de monedes encunyades per un gran nombre d’autoritats, entre les quals destaca la Paeria de Lleida que, des del segle XIII, va encunyar moneda pròpia: la pugesa.    

Des de l’Arxiu, i seguint amb la tasca de difusió del patrimoni documental de la ciutat, volem donar a conèixer aquesta institució, desconeguda per la majoria, però vigent al llarg de més de dos-cents anys.  

El catàleg que presentem descriu un per un els cent deu llibres que corresponen a les sèries documentals generades per l’Administració, gestió comptable i control de la Taula: Llibres majors, Llibres manuals, Llibres de Dipòsits, Llibres de Caixa de “va y vé”, lligalls amb documents corresponents a balanços anuals, Llibre de “íntimes” i un llibre de joies, on quedaven registrats els dipòsits de joies, monedes o altres objectes de valor.

S’ha de fer especial esment a tres documents, conservats també a l’Arxiu, que marquen l’inici de la institució, com són el privilegi de fundació de la Taula de 1585, les ordinacions de 1589 i les de 1591.

 Aquesta nova aportació de la col·lecció Guillem Botet té com objectiu promoure la difusió dels documents més rellevants de l’arxiu, d’interés tant per les persones especialitzades en la nostra història com per als ciutadans interessats en aprofundir en el seu coneixement.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.