Arxius del món: Archivio Storico de Propaganda FIDE


Un arxiu interessant  per a conéixer és l’Archivio Storico de Propaganda FIDE que es troba a la ciutat de Roma. És una institució creada l’any 1622 com a òrgan central per a la propagació de la fe i de totes les missions que té l’Església Catòlica a tot el món.

Dipòsit

En el mateix any es crea l’arxiu i la col·lecció resta oberta. El primer secretari de la entitat, Mons. Ingoli, es preocupà per recollir des del principi la documentació relativa a les activitats de la Congregació. L’organització de l’arxiu plasma l’estructura i organització de la mateixa entitat. Així com es veuen els canvis que han sofert al llarg dels segles, com per exemple quan Napoleó va traslladar l’arxiu a França. A la vegada es veu com els fons han mantingut una línia argumental que es conserva quasivé fins a l’actualitat.

La particularitat i alhora riquesa d’aquest arxiu es troba en la gran varietat de documentació ja que tant et pots trobar documents amb llatí, castellà, anglès, com en xinès, àrab, armeni; així com la diversitat de suports documentals (com papir, seda, paper, pergamí…) i de temàtica ja que no només conté informació dels missioners i de l’església, sinó que és una gran font d’informació de caràcter cultural, geogràfic, etnogràfic, etc.

Com us podeu imaginar els usuaris són d’allò més diversos ja que tant pots estar atenent a un canadenc, com a un argentí, com a un indià… senzillament de tots els llocs.

Quan passes un temps col·laborant amb un  Arxiu d’aquest tipus acabes obtenint una doble riquesa: la de poder treballar en un arxiu de continguts molt extensos, on es plasma una bona part de la diversitat documental que existeix, així com la de conéixer a gent de tot el món. Una experiència a repetir.

Anuncis

1 comentari

Filed under Arxius, Arxivers/eres, Formació

One response to “Arxius del món: Archivio Storico de Propaganda FIDE

  1. Enhorabona per aquesta experiència!. És certament un arxiu ben curiòs, podríem dir que té tarannà d’arxiu global.
    Penso que experiències com la que has viscut tu treballant en aquest arxiu, s’haurien de posar en pràctica cada cop més entre els arxivers. De tant en tant hauríem de fer estades en altres arxius, per tal de conèixer altres realitats a la dels nostres llocs de treball habituals.
    De moment, els arxivers de Ponent, tenim la sort de tenir un espai, el GALL, on compartir aquestes experiències!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s