La col•lecció de pergamins de Tredòs finalment restaurada


Els 75 pergamins de la Comunitat Eclesiàstica de Nòsta Senhora de Cap d’Aran ja s’han restaurat

L’any 2000 van començar els treballs de conservació dels 75 pergamins de la Comunitat Eclesiàstica de Nòsta Senhora de Cap d’Aran de Tredòs (1400-1695). Al llarg d’aquests deu anys s’ha treballat en la seva restauració a través del propi pressupost de l’Arxiu. Els treballs s’han portat a terme al taller Estudi B2 sota la supervisió de les restauradores Carme Bello i Àngels Borrell.

Estat en què es trobava el pergamí abans de la restauració

El santuari de Nòsta Senhora de Cap d’Aran es troba a la població de Tredòs. És un interessant temple romànic amb reformes posteriors. Antigament, cada 2 de setembre, es reunien a l’interior de l’edifici els consellers del Conselh Generau dera Val d’Aran.

La col•lecció de pergamins és formada per documents públics signats pels notaris de la comunitat eclesiàstica. El document més antic, de l’any 1400, és la demana d’audiència dels consellers davant el jutge ordinari de la Val per poder marcar els avets amb el segell del Conselh Generau dera Val d’Aran.

Des de l’any 1998, l’Archiu Generau d’Aran ha promogut la restauració de 10 llibres manuscrits (1593-1936); 209 pergamins (1316-1699); 5 documents manuscrits (1690-1794) i un gravat del segle XVIII.   

Era colleccion de pergamins de Tredòs finaument restaurada
Es 75 pergamins dera Comunautat Eclesiastica de Nòsta Senhora de Cap d’Aran ja son restauradi

Er an 2000 comencèren es trabalhs de conservacion des 75 pergamins dera Comunautat Eclesiastica de Nòsta Senhora de Cap d’Aran de Tredòs (1400-1695). Ath long d’aguesti dètz ans s’a trabalhat ena sua restauracion a trauès deth pròpi pressupòst der Archiu. Es trabalhs s’an portat a tèrme en talhèr Estudi B2 jos era supervision des restauradores Carme Bello e Àngels Borrell.

Estat del pergamí després de la restauració

Eth santuari de Nòsta Senhora de Cap d’Aran se trape ena poblacion de Tredòs. Ei un interessant temple romanic damb reformes posteriores. Anticament, cada 2 de seteme, s’amassauen en interior der edifici es conselhèrs deth Conselh Generau dera Val d’Aran.

Era colleccion de pergamins ei formada per documents publics signadi pes notaris dera comunautat eclesiastica. Eth document mès antic, der an 1400, ei ua demana d’audiéncia des conselhèrs dauant eth jutge ordinari dera Val entà poder mercar es auets damb eth sagèth deth Conselh Generau dera Val d’Aran.

Des deth 1998, er Archiu Generau d’Aran a promoigut era restauracion de 10 libres manuscrits (1593-1936); 209 pergamins (1316-1699); 5 documents manuscrits (1690-1794) e un gravat deth sègle XVIII.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Arxius, Gestió documental, Grup d'Arxivers de Lleida, Pel·lícules

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s