Crònica de les I Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes


En el moment de plantejar els actes de celebració del centenari de l’arribada dels Germans Maristes al Monestir de les Avellanes, es va pensar en realitzar algun tipus d’activitat oberta a tothom, que expliqués els orígens de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Després de treballar-hi intensament, aquesta idea es va transformar en les I Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes, dedicades als premonstratesos, permetent-nos així aprofundir en els orígens medievals de Bellpuig de les Avellanes.

El programa es va estructurar en quatre sessions distribuïdes entre els dies 28 i 29 d’octubre. El dia 28 al matí tot estava preparat per rebre els assistents a les conferències. A les 9 del matí a l’entrada del monestir ja hi havia força moviment, professors que ja havien arribat la nit abans, els primers assistents que recollien el material, algunes que altres corredisses perquè tot sortís com s’havia planificat…

Cap a dos quarts de deu Gabriel Villa-Real, president de l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes, iniciava l’acte inaugural de les Jornades donant la benvinguda a tots els assistents. L’acompanyaven el director científic de les Jornades, Flocel Sabaté, el degà de la Facultat de Lletres de la UdL, Joan J. Busqueta, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Vicent Font i l’alcalde d’Os de Balaguer, Ignasi Cortés. S’excusà el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Albert Turull, per no poder assistir a l’acte a causa de la mort del filòleg Joan Solà, a qui es dedicà unes paraules en record.

No pretenem extendre’ns explicant les conferències de les diferents sessions i els resultats dels debats, de totes formes destacarem algunes opinions i debats relacionades amb el món arxivístic i documental, com per exemple que es constata la manipulació i creació de documents falsos per inventar, en certs moments de la història, uns orígens ficticis dels monestirs premonstratesos, i que actualment són entravancs seriosos a l’hora d’explicar rigorosament els autèntics orígens d’aquestes canòniques, entre les quals la de les Avellanes. El cas de la troballa dels documents de Vilanova de la Sal, el 2002, sobre els quals la Maite Pedrol de l’Arxiu Comarcal de la Noguera, ens en va explicar els treballs de recuperació, restauració, conservació i difusió que s’hi han realitzat fins al moment. Finalment destacar la conferència de Paul Freedman que ens parlà de l’Escola Històrica de les Avellanes i de Jaume Caresmar, el qual al segle XVIII va recuperar de l’òblit l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, fent transcriure tots els seus documents i posteriorment iniciant una ingent tasca de treball en altres arxius com els de la Col·legiata d’Àger o l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

Un dels objectius fonamentals, plantejat des dels inicis del projecte, ha estat aconseguir que les Jornades esdevinguessin un espai de col·laboració entre institucions d’investigació, cultura i educació, amb l’objectiu de reforçar lligams, aportar noves propostes de recerca  i sobretot apropar el coneixement a les persones. Creiem que amb les I Jornades hem posat la primera pedra en aquest sentit.

Abans d’acabar hem d’expressar el nostre més sincer agraïment a totes les persones i institucions que han ajudat a fer realitat aquest projecte, i a aconseguir que les I Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes fossin tot un èxit. Moltes gràcies.. i ens veiem a les properes Jornades!

 

Anuncis

4 Comments

    1. Moltes gràcies Anna!. De veritat que aquestes mostres de suport són la clau de volta de tot plegat. Prova d’això és la pinya que hem fet el petit grup de gestió del Bloc del GALL, de correu en correu hem creat tot un projecte!. Endavant.

      Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.