Retorn a Catalunya de la documentació de Lleida de l’Arxiu de Salamanca


L’Arxiu Nacional de Catalunya ha rebut 549 lligalls més de l’arxiu de Salamanca, amb documentació de partits polítics i sindicats, confiscada durant la Guerra Civil, segons ha confirmat la Conselleria de Cultura de la Generalitat. 523 corresponen a documentació de la CNT confiscada a Barcelona, mentre que els 26 restants, confiscats a Lleida, són documents del Casino Ferroviari de Lleida, CNT i Juventuts Llibertàries, Cooperativa Popular Lleidatana, Estat Català, PSUC i Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) i el Sindicat Agrícola Cooperativa de Lleida, entre d’altres.

El retorn de la documentació es produeix en virtut d’una llei de 2005 en què l’Estat es comprometia a restituir a la Generalitat la documentació confiscada durant la Guerra Civil i que havia estat dipositada a l’Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca.

Al  gener de 2006, s’inicià la restitució dels papers amb l’arribada de 500 lligalls de documents de la Generalitat, i continuà a l’agost de 2008 amb set lligalls més corresponents a la primera transferència, que havien quedat retinguts a l’Audiència Nacional. Al desembre d’aquell mateix any arribaren 121 llibres d’entitats i particulars i al maig de 2010, 458 llibres i 273 lligalls de lligalls de documentació textual de sindicats i partits polítics.

El retorn dels “papers de Salamanca” s’ha de completar amb llibres, publicacions periòdiques, documents i objectes de partits polítics i sindicats. Entre els documents solts i objectes es troben calendaris, cartells, filatèlia, fotografia, mapes, plànols, targetes postals, joies, segells, banderes, joies,…

Anuncis

One Comment

  1. Certament és un retorn, però no a Catalunya, a Barcelona, perquè dubto que mai tornin a Lleida. Però la presa de pèl hi és, i Lleida continua amb el coll sota el peu de Barcelona. Anem fem, anem fent la gara gara a Barcelona i rient-lis les gràcies… la Generalitat, vés quina enganyifa…

    Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.