Per obrir boca: tresors de l’Audiència


Per obrir aquesta nova secció presentem dos expedients conservats a l’arxiu de l’Audiència Provincial de Lleida. Hem triat aquests dos per la seva interrelació, un és l’Expediente de constitución de la Audiencia provincial de Lérida que s’inicia al juliol de 1938, quan l’exèrcit feixista tenia la seva base d’operacions en Almacelles i ja havia entrat en la ciutat en el que seria l’assalt definitiu. Al temps que s’anava estenent l’ocupació calia reconstituir els organismes bàsics per al funcionament del nou Estat, aquesta és la situació política i social en què es genera.

En l’expedient es recull la forma en la qual alguns membres del personal de l’Audiència demanen la seva reincorporació donant diferents raons i expressant la seva afecció al règim. També recull els diferents nomenaments de magistrats fins constituir la Sala, tot això en un entorn bèl·lic i de carència absoluta de mitjans i d’infraestructures com queda reflectit en els documents que el conformen.

El segon és Sobre la destrucción y despojo de la Audiència provincial de Lérida, i ens narra l’expoliació de l’antic palau de Justícia. Ens ajuda a entendre la situació de desgavell viscuda, explicant-nos com l’edifici va ser saquejat i la major part dels arxius, la biblioteca i el mobiliari van ser cremats al carrer públicament. Parla de l’antiga ubicació del Palau de Justícia i com va ser víctima del bombardeig del novembre de 1937, destruint allò que no havia estat destruït amb anterioritat.

Aquests són dos expedients essencials per entendre la formació de les institucions judicials del primer franquisme i per donar notícia d’un dels episodis de saqueig del patrimoni que van patir les nostres institucions els primers mesos de la Guerra Civil.

2 Comments

 1. Hola!,
  Aquesta entrada em genera algunes preguntes, la primera és saber on estava ubicat l’antic Palau de Justícia de Lleida.
  La segona pregunta és saber si algun d’aquests documents esmenta si es van produir repressions sobre l’antic personal de l’audiència. És a dir si l’audiència franquista va expulsar i reprimir el personal de l’audiència republicana.

  Respon

 2. L’antic palau de Justícia sembla ser que es trobava molt a prop de l’Hospital Santa Maria (IEI) i donava al carrer Sant Antoni i a l’av. Blondel, ocupant part de l’actual carrer de Villa de Foix i era un edifici d’almenys tres plantes d’alçada.
  Respecte a si s’esmenta si es van produir repressions, en aquests expedients no, tot i que es pot deduir tant per les declaracions justificatives dels que es presenten per reincorporarse com pel que mostren altres expedients governatius.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.