Mr. Bean, el nostre “usuari ideal”


Molts de vosaltres deveu conèixer en Mr. Bean, un personatge entranyable, innocent i  mal destre que ens entretenia a partir de la seva manera de veure com es comportava la gent normal del carrer. Sovint el que feia era exagerar les actituds de les persones en la vida quotidiana.

Una d’aquestes vegades va visitar un arxiu i… millor vegeu el què va fer.

6 Comments

 1. Jo us podria donar casos que no s’allunyen tant del que veiem en aquest vídeo!. No, no diré noms.. no.. no m’apreteu, no diré noms.. , jeje. Si haguéssiu vist com monejaven exemplars del segle XVIII…, però clar, què ha de dir un simple arxiver a un usuari que sap més que ningú.. el problema en el fons, és la poca autoritat dels arxivers en el nostre propi àmbit de treball.

  Després sents barbaritats com, què pel bé de la investigació totes els documents sobre un tema concret hauríen d’estar reunits en un mateix espai.. i veure arxivers que, probablement per interès propi, van fent que si amb el cap.. on és la nostra professionalitat?, cal recordar els temps i els desastres, en que els arxius eren organitzats segons criteris temàtics, per interès d’allò que estudiava l’historiador de torn, això si, llavors es fa demagògia traient el tema de les guerres i la destrucció d’arxius en temps convulsos, com per justificar altres aberracions que no tenen res a veure amb aquests fets..

  Respon

  1. Nosaltres classifiquem les postals i la majoria de fons documentals per criteris geogràfics i temàtics, i podem localitzar qualsevol postal en menys d’un minut de temps, i sense tindre-ho, de moment, informatitzat 🙂 un cop ho estigui potser ja no trigarem un minut de temps, sino una miqueta mes …

   Respon

   1. Si, és clar, quan el que classifiques són tipus de documents que no encaixen en la definició d’arxiu. Parles de postals, doncs això són documents impressos en sèrie, no únics. Documents que no s’han creat arran de l’activitat generada per una persona física o jurídica i que demostren, sobre el document, tot el procés des de l’inici a la fi d’aquesta activitat. Estem parlan doncs, que et dediques a “col·leccionar” un tipus de document “la postal”, que no seria d’abast arxivístic. En tot cas, l’especialització en aquest tipus de document, pot acabar convertint-te en un centre de documentació especialitzat en postal (sempre hi quan no sigui la mera acumulació de material, i per tant hi hagi un valor afegit generat a partir de la gestió eficient d’aquest fons i de l’oferiment d’un servei al públic potencial).
    Altra cosa, és el que comentava abans, que en realitat molts arxius, especialment històrics, també fan de “col·leccionistes” de documents que no entren dintre de la definició d’arxiu, convertint-se així també, en especies de centres documentals, cosa que no critico, perquè al final és la pràctica el que acaba construint la teoria.

 2. Sembla mentira que en un temps que es fàcil traslladar-se d’un lloc a l’altre, i que es pot accedir a casi tot allò que tenen els arxius, encara hi hagi investigadors que pensin que l’arxiu és i existeis només com a eina de la “seva investigació”, però com diu Robert bona part de la culpa la tenen els arxivers que tenien cura dels “sesus arxius” mantenint-los para els “seus investigadors”.

  Respon

 3. Un dia n’haurem de parlar d’aquests temes. Com encaixa la teoria arxivística en la realitat, el dia a dia, dels nostres arxius?, estic segur que la pràctica demostraria, en moltes coses, que la teoria és tan sols als papers. Però no ho cremem tot!, posem el cartell “Aquí s’hi està construïnt l’arxivística, disculpeu les molèsties.. o el que està de moda ara.. estem treballant per vostè”

  Respon

 4. Em sembla que el vídeo no es tant exagerat, en els nostres arxius hi ha usaris que quan consulten la documentació se’m posen els cabells de punta. I no els hi pots dir que els documents o els llibres s’han de tractar amb delicades i amb respecte.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.