Digitalització: preservació i accés


Les noves tecnologies han obert noves perspectives i possibilitats en el món dels arxius, tant en el camp de la conservació com en el de l’accés. Avui en dia Internet és una eina multifuncional i polièdrica amb múltiples utilitats en l’àmbit de la informació, la documentació. Sembla, doncs evident que uns dels principals usuaris d’aquesta eina, siguin arxius, biblioteques i centres de documentació.

La transformació dels documents originals, en qualsevol suport, al format digital és una de les moltes possibilitats que les noves tecnologies ens ofereixen, facilitant d’aquesta forma la preservació del patrimoni documental en suports fràgils o deteriorats; també ens permet ampliar les línies de difusió i els usuaris naturals de qualsevol d’aquestes institucions. A més la facilitat de gestió de la informació des de diferents aspectes ens possibilita la creació amb relativa facilitat d’eines de descripció i accés més “personalitzades” i centrades en interessos concrets, temporals, territorials o de qualsevol altra mena i dirigides a un sector concret dels usuaris presents o futurs, convertint-se així en una de les línies que publiciten els nostres fons.

Fins  l’any 2006 llegim notícies puntuals sobre projectes de digitalització de diferents arxius, al 2007 s’inicia de forma tímida, però és a partir del 2009 que s’inicia el Pla Bruniquer promogut de forma decidida pel Departament de Cultura i posat a l’abast dels Arxius Comarcals i de l’Arxiu Nacional de Catalunya perquè aquells que considerin necessària la digitalització de alguns dels seus documents ja sigui per la seva importància, per l’elevat nivell de consulta o pel mal estat de conservació. El primer resultat conjunt de la digitalització de documents d’hemeroteca es va fer realitat en la eina de cerca –“XAC_Premsa”: premsa històrica digitalitzada

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya atenent al manament de preservació al que fa referència les lleis 9/1993 de Patrimoni Cultural i la Llei 10/2001 d’Arxius i Documents, va publicar una Guia de digitalització de la Xarxa d’Arxius comarcals, de la que actualment està vigent la versió 3 i que és el marc de referència per desenvolupar qualsevol projecte de digitalització.

Des d’aleshores s’han succeït les digitalitzacions de diferents fons en molts dels arxius de terres de Ponent, potenciades per l’acord entre el Departament de Treball i el de Cultura que va crear un pla d’ocupació amb aquest objectiu concret el febrer de l’any 2009.

En aquest moment s’han finalitzat els projectes de digitalització en:

l’Arxiu Comarcal de la Noguera on el projecte s’ha dut a terme durant sis mesos per quatre persones que es trobaven en situació d’atur, i aconseguint l’objectiu de la preservació i la difusió del patrimoni documental de la Noguera. En total s’han obtingut 80.000 imatges digitals de documents històrics, de les quals prop de 40.000 corresponen a les pàgines dels llibres d’acords de 21 municipis antics i actuals de la comarca, mentre que la resta de còpies digitals s’han fet de diversos fons d’imatges així com de la col·lecció de cartells de l’arxiu.

L’Arxiu Comarcal de la Segarra on s’han digitalitzat 633 documents i s’han obtingut 129.300 imatges digitals que han permès crear reproduccions de qualitat que garanteixen la preservació i conservació de la documentació. Els documents digitalitzats, majoritàriament, són Llibres d’Actes que pertanyen a diferents fons municipals de la comarca de la Segarra i corresponen als ajuntaments de l’Aranyó, Biosca, Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Llobera, Massoteres, Montoliu de Segarra, les Oluges, les Pallargues, els Plans de Sió, la Prenyanosa, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera i Tarroja de Segarra. La digitalització d’aquests documents, permetrà que properament qualsevol ciutadà pugui consultar tota la documentació en línia, facilitant així la difusió i l’estudi de la història dels pobles de la comarca de la Segarra

L’Archiu Generau d’Aran, ha estat el lloc on s’ha dut a terme la digitalització dels llibres d’actes que es trobaven dipositats en l’arxiu de l’Ajuntament de Naut Aran amb seu en Salardú s’han digitalitzat 39 llibres d’actes dels pobles de Salardú, Arties i Garòs, Bagergue, Gessa, Tredòs i Unha (1822-1990). El volum total de memòria ha estat de 131,51 GB. En concret, 125 GB en tif; 4,62 GB en jpeg i 1,89GB en pdf.

La documentació ha estat inventariada amb el programari de Gestió Integral dels Arxius Comarcals (GIAC) i ja es pot consultar en línia a través de l’opció “Arxius en línea: cercador de fons i documents dels Arxius Comarcals” dins del web d’Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, s’ha començat la càrrega de imatges de la documentació digitalitzada e inventariada. El 4 de febrer de 2011, els fitxers digitalitzats han estat carregats al Dipòsit Digital d’Arxius de Catalunya (DIDAC).

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, on s’han digitalitzat part dels documents conservats a l’Arxiu, prop de 85.000 entre documents històrics i d’hemeroteca. En concret, s’han escanejat els Llibres dels Consells de l’Ajuntament de Tàrrega datats entre els anys 1501 i 1715; els Llibres de Registres del mateix fons d’entre 1716 i 1844; i els Llibres d’Actes de Tàrrega d’entre 1837 i 1901. Pel que fa a les capçaleres s’han digitalitzat les revistes Crònica Targarina (1921-1937) i Nova Tàrrega (1944-1960).

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell està a punt d’acabar i el de Pallars Jussà tot just acaba d’iniciar-lo.

Els treballs de digitalització s’han fet seguint els paràmetres de captura de la “Guia de digitalització de la Xarxa d’Arxius Comarcals” amb un format tif de preservació i dos formats, jpeg i pdf, de consulta i difusió.

Amb aquestes actuacions es contribueix a la conservació d’aquesta part important del patrimoni documental de les nostres comarques, ja que una còpia de seguretat ha estat enviada al Dipòsit Digital d’Arxius de Catalunya que amb aquesta finalitat ha posat en marxa el Departament de Cultura.

Els Arxius Comarcals valoren positivament aquesta acció, tot afirmant que el projecte de digitalització ha contribuït, a inserir laboralment a quatre persones aturades en un sector especialitzat com és l’arxivística, i, a més facilitarà l’accés al patrimoni documental de les diferents comarques al mateix temps que es contribueix a la seva preservació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.