El quinzenal El Pueblo (1914) a l’hemeroteca de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell


El passat mes de maig en el constant procés de revisió dels fons documentals que custodia l’arxiu comarcal es va localitzar 8 números d’una publicació periòdica targarina bastant desconeguda El Pueblo. Desconeguda, ja que en l’exhaustiu treball La premsa local a la comarca de l’Urgell (1898-1994), coordinat per l’Arxiu Comarcal i el Museu Comarcal de l’Urgell, no apareixia cap entrada amb aquesta denominació.

Amb tot, l’any 2008, va aparèixer citada en l’obra d’en Joaquim Capdevila Tàrrega (1898-1923): societat, política i imaginari. I desprès de fer una recerca sobre els diversos fons hemerogràfics del país, consultables per internet, constatem que tant sols existeixen 4 números més a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

El Pueblo va aparèixer l’1 de gener de 1914, amb el subtítol de Periódico quinzenal, Organo del Partido Republicano Reformista. Era editat pel Centro Republicano Reformista de Tàrrega amb la seva seu social al Carrer Agoders,6 (Seu del Centre) i imprès per la impremta Joventut de Lleida. El seu director va ser Francesc Jordana. La llengua de la publicació va ser en castellà, tret d’algun petit article en català  prenormatiu. I el preu de venta era de 10 cèntims. El Centre Republicà Reformista de Tàrrega s’inaugurà el febrer de 1913. Estava vinculat al Partit Republicà Reformista de Melequiades Alvarez, que s’havia constituït com a tal de feia pocs mesos (octubre de 1912). Aquest partit propugnava un camí possibilista i gradualista cap al règim  republicà. Entre els noms del partit a Catalunya destaquen Lluís Companys, Josep i Lluís Sulueta Miquel Farreras Manuel Pereña i Joan Comorera. Amb la seva adhesió el Centre targarí va ser el primer centre lleidatà que s’hi adheria oficialment Poc menys d’un any desprès de fundar-se el Centre, va apareix el seu portaveu: El Pueblo. Aquesta publicació estava estretament relacionada amb el grup de republicans reformistes de Cervera. Aquests estaven articulats al voltant de la publicació Escuela de la qual participava el cerverí Joan Comorera. La vinculació entre els dos centres reformistes de les terres de ponent era evident en les pàgines de Pueblo. Tal i com assenyala Capdevila, la seva existència tant a Tàrrega com a Catalunya és efímera i així mateix el periòdic.

Aquesta publicació ha passat a formar part de l’hemeroteca de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i la seva consulta és d¡’accés lliure dins de l’horari d’atenció al públic de l’ACUR.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.