Més “Papers de Salamanca”, però no tots


Com en un esgotador serial, aquesta setmana s’han rebut a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) una nova remesa dels Fitxer:Spanish civil war archive.jpg“papers de Salamanca”. Segons la Ministra de Cultura, és la darrera tramesa de documentació des de l’Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca. Tot i que segons el Centre Documental de la Memòria Històrica, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i la Comissió de la Dignitat, encara queda una part important que retornar.

En aquest capítol han retornat a Catalunya molta de la documentació confiscada a partits polítics, associacions i organismes civils, 715 lligalls de la secció Político Social de Barcelona, instal·lats en 365 caixes d’arxiu que pel que hem pogut veure en les fotos i atenent a algunes publicacions es recollien en 53 capses. Entre aquestes caixes, hi ha 15 capses de la secció Político Social de Lleida, que inclouen documents de la columna de Durriti, de les seccions de UGT i d’Esquerra Republicana.

Aquesta vegada tot i que institucionalment per part de Catalunya se li ha donat prou importància, no ha estat així per la societat civil i els mitjans de comunicació en cap format. La qüestió s’ha despatxat amb unes quantes línies que en la major part dels casos recollien unes declaracions fugisseres de la Ministra i més reposades del sr. Rangel, delegat del govern a Catalunya i del sr. Mascarell.

Al diari Avui del dia 20 d’aquest mes es pot llegir per boca del director de l’ANC, Sans Travé, que durant el mes d’agost es registrarà la documentació i es prepararà per posar-la en disposició de retornar-la a les entitats jurídiques i particulars que siguin els seus legítims propietaris, qui des d’aquell moment tindran un any per a reclamar-la.

Cal esperar que el pròxim trasllat es faci tot seguit i sigui l’últim, si hi ha sort que sigui en aquesta legislatura agònica, perquè sinó no acabarà de ser mai més que una altra de les reivindicacions eternes, aconseguides de forma incompleta i sempre com a resultat de negociacions dures i difícils, en les que en cada sessió cal explicar per què es reclama el retorn dels “papers de Salamanca”.

Podem preguntar-nos per què ara, per què no s’ha traslladat ja tot o per què aquesta vegada no s’ha fet a bombo i plateret i a penes s’ha seguit la notícia, però això potser millor discutir-lo a través dels comentaris…

3 Comments

 1. Conste que estoy de acuerdo con el traslado a Cataluña de los fondos que tuvieron su primera acumulación en esta comunidad pero tampoco considero “territorio hostil” a Salamanca como leía hace poco.

  ¿Por qué no se ha anunciado a bombo y platillo el traslado? Me parece evidente que pese a los “camiones y camiones” que anunció la ministra Carmen Calvo que iban a llegar a Salamanca para compensar lo que salía y en fondo el desgaste de su partido en esa ciudad o en CyL, el diseño intelectual del Centro Documental de la Memoria Histórica dista de ser neutral, contra lo que había declarado la directora del Centro al haber tomado posesión en el sentido de que quería hacer un centro lo más neutro posible. Tengo la sensación de que los fondos adquiridos tienden a poner a los pies de los caballos a unos y ensalzar a otros. Me temo que el proyecto quema. Ni la historia de España tiene por objetivo en mi opinión condenar sin paliativos a unos y absolver a otros elevándolos a los altares, ni creo que se reduzca a juzgar el pasado con criterios del presente.

  Por otra parte tengo también la sensación de que esa restitución no se ha entendido entre la población ni ha dejado muy buena imagen para Cataluña en el resto de España. La instrumentalización política, el hecho de haberse percibido por un cierto número de ciudadanos como una coacción electorera por parte de esa comunidad después de que políticos Jesús Caldera dijese que de Salamanca no iba a salir un papel, tal vez hayan llevado al actual gobierno catalán a no mover el temita, no fuese a ocurrir que no diese muy buena imagen a esas comunidad.

  Respon

 2. Primer agrair el comentari, ja que el post vol ser provocador, per tal d’obrir sinó un debat una discusió enriquidora; per això quan des del post ens preguntàvem cóm és que després de fer tanta bandera política, ara s’havia quedat en res (o casi res) era justament pel que diu “la hija del exorcista” (que per cert a casa debeu estar fins al cap d’amunt de feina amb els temps que corren :D). Justament el que preteníem era assenyalar com tota aquesta història s’ha instrumentalitzat per uns i pels altres i, tanmateix, no els importava realment ni als uns ni als altres. Era una qüestió tècnica -és una qüestió tècnica- i eren els tècnics els que havíen de parlar.
  La qüestió de la image té a veure amb altres coses o la suma d’altres coses i no es tenien que barrejar, és imprudent i inútil.

  Respon

 3. SR. DIRECTOR:
  Ahir, dia 20 de juliol, la premsa lleidatana parlava de la tornada de la documentació catalana que s’està efectuant des de l’Arxiu de Salamanca.Aquesta documentació, bàsica per la història de la nostra ciu-
  tat i que des de la UdL s’investiga de manera constant, de moment es diposita a l’Arxiu Històric Nacional. Evidentment, es di-
  posita a Barcelona! I jo em pregunto, en primer lloc: què hi guanyen els investigadors i arxivers de Lleida amb aquest trasllat? Qui els vulgui investigar haurà de pujar a un tren o a un vehicle privat i tras-
  lladar-se igualment.
  Penso que els arxivers de la ciutat hem de denunciar aquest fet.A Lleida tenim un magníficArxiu Històric que, si bé solament la seva gestió pertany a la Generalitat, aquesta mateixa institució catalana, des del servei d’Arxius, planteja que els antics “Archivos Históricos Provinciales” ara per-
  tanyen a la xarxa d’arxius de Catalunya. I ara ve la meva segona pregunta –que té un rerefons més ampli–: per què no deixem
  aquesta documentació al nostre magnífic
  Arxiu Històric Provincial i propiciem així,
  d’una vegada, la descentralització real
  d’aquest centralisme al qual també ens sot-
  met Barcelona?

  Més sobre els papers de Salamanca

  El tema de la documentació espoliada a Catalunya, continua fent gràcia per tal i com es torna a servir a la premsa: la documentació dipositada i tractada a l’Arxiu Històric Nacional de Catalunya, podrà ser reclamada durant un any pels seus legítims propietaris. Qui demanarà la documentació de la secció catalana de laUGT, de laColumna Durruti i del comitè central de les milícies antifeixistes?; qui és el legítim propietari de la documentació de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya a la capital del Segrià (cartes, rebuts, carnets d’afiliats i llibres de registre des del 1936 fins al 1939)?; qui ho és de la del Casino Ferroviari de Lleida o de la Cooperativa Popular Lleidatana?.
  A Salamanca s’ha tingut prou temps i s’han fet suficients reunions de les comissions que han debatut la naturalesa i procedència dels documents, com per a que de camí a Barcelona no s’hagin deixat al nostre magnífic Arxiu Històric les caixes que pertoca. Els tècnics lleidatans ja l’haurien revisat i posat a disposició de qui calgués.
  Aquesta operació a mi em sona a la frase de la ministra Sinde quan recordava que els documents a l’estar a mans de l’Estat també ho estan pels ciutadans de Catalunya. La documentació a l’estar a l’Arxiu Nacional de Catalunya també està a l’abast dels lleidatans.
  Recordem que l’origen de procedència dels documents motiu de comentari, no és l’espoli ja que els van originar particulars i entitats en la seva tasca diària, si es reuneixen tots junts a Barcelona, es continua legitimant aquest il•legítim origen.

  Teresa Ibars
  ARxivera

  Dos cartes publicades a la premsa lleidatana

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.