Taller d’investigació amb fonts orals: realització, anàlisi i preservació d’entrevistes


Les fonts orals ens permeten recollir les vivències personals de certs esdeveniments de caràcter col·lectiu o bé de caràcter individual que al contrastar-les amb unes altres ens permet anar teixint una realitat històrica que no sempre coincideix amb la Història oficial i que, en el millor dels casos, la completa. La recollida d’aquestes vivències personals requereix d’una metodologia concreta i una tècnica acurada que es basa en l’entrevista com a sistema de prospecció.

En un moment en què volem recuperar la nostra memòria més enllà del temps i les polítiques de reconciliació és interessant conèixer i reconèixer, la metodologia, els diferents sistemes d’elaboració d’entrevistes, el procés de recollida d’informació, el seu tractament i anàlisi, i finalment la conservació de tot aquest material, creant d’aquesta forma un fons que pugui ser recuperat i tornat a estudiar en un altre moment més enllà de l’equip investigador que el va fer possible i més enllà de les persones que van cedir les seves vivències passades pel filtre de la memòria.

L’Ecomuseu de les Valls d’Aneu ha organitzat el taller Investigació amb fonts orals: realització, anàlisi i preservació d’entrevistes que es realitzarà el proper divendres 21 d’octubre, de 10.30 a 14.00 h. en la seu de l’Ecomuseu la Quadra de Casa Gassia, c. del Camp, 22-24 en Esterri d’Àneu.

El taller anirà a càrrec de l’historiador Gerard Corbella amb el qual ens endinsarem en la tècnica d’elaboració de les entrevistes, l’anàlisi de les fonts i el tractament de la informació recollida, acabant la sessió amb un taller pràctic sobre la utilització del vídeo, la il·luminació, la captació correcte del so, l’enquadrament, centrant-se amb l’actitud de l’entrevistador per crear l’entorn adequat.

Aquest curs va adreçat a persones que fan o volen fer investigació, aquelles que són tècniques de museus i al professorat de secundària que coordina treballs de recerca.

Per més informació i inscripció a la jornada: ros@ecomuseu.com . Telèfon 973 626 436

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Activitats, Difusió, Formació, Grup d'Arxivers de Lleida, Servei educatiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s