Taller d’investigació amb fonts orals: realització, anàlisi i preservació d’entrevistes


Les fonts orals ens permeten recollir les vivències personals de certs esdeveniments de caràcter col·lectiu o bé de caràcter individual que al contrastar-les amb unes altres ens permet anar teixint una realitat històrica que no sempre coincideix amb la Història oficial i que, en el millor dels casos, la completa. La recollida d’aquestes vivències personals requereix d’una metodologia concreta i una tècnica acurada que es basa en l’entrevista com a sistema de prospecció.

En un moment en què volem recuperar la nostra memòria més enllà del temps i les polítiques de reconciliació és interessant conèixer i reconèixer, la metodologia, els diferents sistemes d’elaboració d’entrevistes, el procés de recollida d’informació, el seu tractament i anàlisi, i finalment la conservació de tot aquest material, creant d’aquesta forma un fons que pugui ser recuperat i tornat a estudiar en un altre moment més enllà de l’equip investigador que el va fer possible i més enllà de les persones que van cedir les seves vivències passades pel filtre de la memòria.

L’Ecomuseu de les Valls d’Aneu ha organitzat el taller Investigació amb fonts orals: realització, anàlisi i preservació d’entrevistes que es realitzarà el proper divendres 21 d’octubre, de 10.30 a 14.00 h. en la seu de l’Ecomuseu la Quadra de Casa Gassia, c. del Camp, 22-24 en Esterri d’Àneu.

El taller anirà a càrrec de l’historiador Gerard Corbella amb el qual ens endinsarem en la tècnica d’elaboració de les entrevistes, l’anàlisi de les fonts i el tractament de la informació recollida, acabant la sessió amb un taller pràctic sobre la utilització del vídeo, la il·luminació, la captació correcte del so, l’enquadrament, centrant-se amb l’actitud de l’entrevistador per crear l’entorn adequat.

Aquest curs va adreçat a persones que fan o volen fer investigació, aquelles que són tècniques de museus i al professorat de secundària que coordina treballs de recerca.

Per més informació i inscripció a la jornada: ros@ecomuseu.com . Telèfon 973 626 436

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.