Arxius del món: Archivio Storico Cagliari


L’Arxiu Comunal de Cagliari (Sardenya) és un dels més importants dels què hi ha a l’Illa. La seva documentació és una rica font històrica per a la història de Sardenya i testimonia la intensitat de la relació de  la ciutat, capital del regne de Sardenya,  tenia ambla Coronai amb les principals ciutats del Mediterrani. El patrimoni documental es format per una gran col·lecció de pergamins, de cèdules reals, de còdexs de pergamí i paper que daten del segle XIV, dels actes de l’antic parlament Sard del s. XIV al XVII, de les deliberacions municipals des del segle XVI fins al segle XX així com de tota aquella documentació produïda per la ciutat de Cagliari per a la seva administració.

L’Arxiu fou constituït el 1326 després de la conquesta catalano- aragonesa i fou custodiat, durant dos segles, a la catedral de Cagliaria, més tard fou transferit al Palazzo de la ciutat. Cap a l’any 1782 hi va haver la primera intervenció per a ordenar-lo. Aquesta tasca l’inicià l’arxiver Giuseppe Corte.

Una de les qualitats de tenir l’oportunitat de poder visitar aquest arxiu fou l’acolliment tant càlid que ens van fer els arxivers, ensenyant-nos els diversos fons que tenen, especialment alguns dels més rellevants com:

  • les cartes reials autògrafes des de Pere IV d’Aragó fins a Vittorio Emanuele II d’Itàlia;
  • el libro verde (1244- 1766) que conté els privilegis del dret barcelonès, les concessions dels monarques a la ciutat de Cagliari.
  • El Llibre groch del comù de Caller (1421- 1560) que conté diverses cartes reials aprovades el capítol del parlament a favor de la ciutat de Cagliari.

Les vacances ideals són per viure aventures i descobrir tresors i és evident que hem aconseguit l’objectiu: hem trobat l’Arxiu Comunal de Cagliari (Sardenya) i, de la ma de l’Aldo i la Francesca, hem descobert un seguit de tresors dels que us hem fet un tastet.  L’experiència ha fet del viatge quelcom especial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.