75é Aniversari del POUM


El Partit Obrer Unificat Marxista (POUM), va ser un partit que tot i tenir un àmbit estatal on es va desenvolupar amb més força va ser en Catalunya, Llevant, la Franja d’Aragó, Madrid i Extremadura, i al començar la guerra civil havia iniciat la seva implantació en Galícia. Es fundà a Barcelona el 29 de setembre de 1935, unificant la Izquierda Comunista de España (ICE) i el Bloc Obrer i Camperol (BOC). S’autodefinien com a marxistes revolucionaris,però encabia en les seves files també troskistes i altres perfils obreristes, oposant-se a l’Estalinisme com a tret característic i de cohesió  .

El problema de la Terra és, a partir dels governs de 1933, quelcom molest que es bandeja, també les reclamacions d’autogovern de les anomenades nacionalitats es comencen a percebre com a càrregues polítiques a les que no es vol atendre. Així quan a Espanya esclatà l’aixecament militar de juliol de 1936, a Catalunya esclatà una revolució que pretenia no només defensar les llibertats aconseguides fins aleshores, sinó portar a terme les reivindicacions obreres que no havien estat ateses pels governs de la República. En aquests moments el POUM va plantejar un govern revolucionari que representés a totes les forces que havien aturat el cop militar.

L’escenari internacional amb l’ascens de Hitler i de Stalin va propiciar la persecució del troskisme internacional i en Espanya la persecució dels militants del POUM per la seva manifestada oposició a l’estalinisme i la presència de trosquistes en les seves files.

La línea política del POUM té l’origen a inicis del segle XX i va acabar als anys quaranta en un escenari de postguerra, perseguit tant des de les forces republicanes com de les que recolzaven l’aixecament rebel. Entre les seves activitats polítiques es vam dur a terme col·lectivitzacions ‘empreses, indústries i explotacions agràries.

A Lleida la seva implantació ve de la ma del BOC que tenia gran implantació no només a la ciutat sinó a tots els voltants. Després de repel·lir l’aixecament del 18 de juliol, els organismes oficials perden el control de la ciutat que passa a mans d’una assemblea en el que es trobaven representats totes les organitzacions obreres amb presencia a Lleida. El POUM, pel seu dinamisme i el seu nivell teòric, seran els grans impulsors de l’estructura revolucionària a Lleida, però en poc temps es veurien aïllats mitjançant una campanya de desprestigi impulsada des del PSUC i UGT.Cartell de l'exposició a LLeida

A l’Arxiu Històric de Lleida s’inicia una exposició de cartells del POUM que ens apropa la realitat gràfica d’aquell moviment, tot aprofitant la celebració del 75 aniversari. Aquesta exposició es complementa amb dos conferències: “El POUM, 75 anys d’història”, a càrrec del Dr. Pelai Pagès (Universitat de Barcelona), el dimarts 22 de novembre a les 19 hores i “El POUM a les comarques de Lleida: entre la revolució i la repressió”, a càrrec del Dr. Jaume Barrull Pelegrí (Universitat de Lleida), el dimecres 30 de novembre a les 19 hores.

L’Arxiu Històric de Lleida i la Fundació Andreu Nin organitzen l’exposició “P.O.U.M!, 75 anys d’història”, que es podrà veure i gaudir-ne de l’11 de novembre al 9 de desembre, la inauguració de la qual serà el dimarts 15 de novembre a les 18 hores a la seu de l’Arxiu. L’exposició.

Aprofiteu per posar al dia la vostra imagineria revolucionària!

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Activitats, Grup d'Arxivers de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s