DE SOTA LA TERRA. La vida a les mines de la Granja d’Escarp


En la zona de l’aiguabarreix, on el riu Segre es troba amb el Cinca i l’Ebre, l’explotació del carbó per les activitats quotidianes ha acompanyat als habitants d’aquestes zones des de temps immemorials. El carbó pedra o lignit, cal dir que no d’una gran qualitat, aflora a les vores dels camins i en les espones. Una caminada per la serra propera al marge esquerre del riu Segre ens permet anar recollint, sense remoure, mostres tantes com de guix en pedra.

A mitjans del segle XIX en plena revolució industrial i en la cerca de les fonts d’energia necessàries per moure aquell sistema econòmic naixent, es van posar en explotació industrial algunes de les vetes més profitoses,obrint un nou camp econòmic desconegut a la zona fins aquell moment.

L’explotació minera tenia necessitat de braços i d’una feina continuada que els pagesos de la zona no podien abastir, per la qual cosa la vinguda de mà d’obra, junt amb la legislació vigent a finals del segle XIX i primer quart del XX, van fer néixer diferents comunitats que van ressorgir amb més dinamisme i força després de la guerra civil.

Els dies 3 i 4 de desembre, dissabte i diumenge, a la Granja d’Escarp s’ha preparat una exposició sobre la vida en aquestes comunitats mineres i les seves relacions amb el poble, basada en fotografies, plànols i altres documents textuals i elements museogràfics que ens permetran fer una curta passejada des de l’exterior de les mines fins a les colònies, en el temps des de just després de la guerra civil a la desaparició d’aquestes comunitats i el tancament progressiu de les explotacions mineres del terme municipal de la Granja d’Escarp.

El projecte es deu a la voluntat d’Anna Sàez Guiu qui a través de l’Associació Amics de l’Ermita Sant Jaume ha recollit els documents gràfics i textuals i molta documentació oral respecte a les experiències de viure i treballar a les colònies mineres de la Granja.

L’exposició estarà oberta el dissabte i el diumenge de 16 a 20h i el diumenge també al matí de 10 a 14h,  al local cívic “Lo Ball”, i s’emmarca dins de la festa de Santa Bàrbara, patrona dels miners. Si ho trobeu interessant i voleu venir, quan arribeu al poble només us cal preguntar a qualsevol que estigui a la plaça.

3 comentaris

Filed under Activitats, Exposicions, Fotografia

3 responses to “DE SOTA LA TERRA. La vida a les mines de la Granja d’Escarp

  1. Francesc Montardit

    Hola, soc fill d’un dels miners que varen treballar a les mines. Al meu pare li faria ilusió veure aquests documents gràfics. Es tornarà a muntar aquesta exposició?

  2. Silvia

    Jo també estaria molt interessada en veure aquest documens gràfics. Hi ha alguna manera de poder veure la documentació? Moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s