ISO aprova dues noves normes per a la gestió de documents.


L’organització internacional de normalització (ISO), ha aprovat noves normes per a la gestió de documents en entorns corporatius, recollides en els estàndars ISO 30300 i en l’ISO 30301.

L’objetiu d’ISO ha estat crear una forma unificada perquè les companyies gestionin els seus documents, de manera que es pugui mostrar la informació corporativa de manera “ràpida i eficaç”. Des d’ISO s’ha explicat que l’augment de les autoritats reguladores “obliga a les empreses a proporcionar informació sobre la seva gestió” i amb l’objectiu de facilitar aquest procés i perquè sigui el màxim de transparent possible han decidit crear noves normes bàsiques sobre la forma i el tractament de gestió de documents. Els nous estàndars sorgits d’aquesta reflexió han quedat reflectits en dues normes.

La primera d’aquestes és l’ISO 30300, dirigida a unificar els fonaments i el vocabulari en tota la gestió de documents, té com objectiu que les organitzacions i les empreses utilitzin una mateixa estructura i un vocabulari comú en la gestió de les seves informacions. Amb aquesta mesura es pretén agilitzar la consulta i facilitar la comprensió, es tracta d’una forma comuna d’organització i un acord per millorar-ne la gestió.

La segona norma és l’ISO 30301, pensada per regular específicament els sistemes de gestió de registres i intenta que es mantingui una organització comuna a l’hora de crear, emmagatzemar, protegir i destruir qualsevol nou registre d’informació. Es tracta d’una norma que complementa l’anterior i que ofereix unanimitat entre organismes i empreses a l’hora de la creació i tractament dels registres. Des de l’Organització Internacional de Normalització han assegurat que aquestes noves normes han estat desenvolupades per estar en consonància amb d’altres sobre la gestió de registres, ja reflectides en estàndars com l’ISO 9001 (gestió de qualitat). L’ISO 14001 (gestió mediambiental) i l’ISO/IEC 27001 (gestió de la seguretat de la informació). Així doncs, es tracta d’una forma de millorar i estandaritzar la gestió, ampliant competències ja establertes.

Els responsables del grup de treball que han desenvolupat les noves ISO 30300 han explicat l’objectiu d’aquests nous estàndars “L’ISO 30300 aporta la metodologia per a un enfoc sistemàtic en la creació i gestió dels registres, ajustant els objectius i les estratègies”. Pel que fa a la gestió dels expedients i registres es tracta de donar suport els processos operatius de manera rentable, com ara l’emmagatzematge o la recuperació de la informació, facilitant la diligència quan sigui necessària.

Informació extreta del bloc Archivística y Sociedad
Si us interessa el tema cliqueu aquí.
Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Gestió documental, Grup d'Arxivers de Lleida, Legislació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s