Digitalització de premsa històrica a l’arxiu comarcal del Pallars Jussà


Un total de 6.435 digitalitzacions de 9 capçaleres de premsa històrica del Pallars Jussà datats entre 1884 i 1923

Durant el passat mes de desembre de 2011 i gener de 2012, l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà (ACPJ), aprofitant la generositat dels responsables del Col·legi Fills de la Sagrada Família de Barcelona, ha pogut digitalitzar un total de 6.435 imatges de 9 capçaleres de premsa històrica del Pallars Jussà. Comentar que no tots els diaris resten complets, hi ha llacunes i en un futur caldrà la col·laboració de tots, per poder anant digitalitzant la seva totalitat.

El Relámpago, 1906

La història de la conservació d’aquesta premsa històrica, es remunta al tancament del primer Col·legi dels Fills de la Sagrada Família al municipi de Tremp, fundat pel beat Pare Josep Manyanet. Al tancar-se el Col·legi de Tremp, i creat el de Barcelona, els seus responsables van veure ja la importància de conservar i salvaguardar els documents de premsa local que havien guardat, fins i tot la varen enquadernar.

Explicant el projecte que l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà pretenia fer al Pare Blanquet, ben aviat es va arribar a un acord per part del col·legi de deixar digitalitzar aquest fons de premsa històrica tant important per a la comarca. La idea de fer difusió per Internet, mitjançant l’eina XAC_Premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va fer veure al Pare Blanquet que l’objectiu d’aquesta digitalització fos facilitar la consulta d’aquesta premsa per part de tots els pallaresos i dels investigadors en general, amb una eina de treball que tantes garanties de recerca presta.

Els diaris digitalitzats han estat:

  • El Conqués, 1912-1923
  • El Eco del Pallars, 1886-1888
  • El Pallaresa, 1884
  • El Relámpago, 1906-1910
  • Fulla Dominical, 1917-1926
  • La Atalaya Leridana, 1909-1911
  • La Conca de Tremp, 1919-1922
  • La Veu de la Montanya, 1905
  • Luz, 1912

El Conqués, 1912

Pel que respecta a l’ACPJ, agrair enormement l’oportunitat que ens ha ofert el Col·legi Fills de la Sagrada Família de Barcelona, en especial a la tasca de mediació i el plaer que ha suposat conèixer al pare Blanquet, que sense dubte han obert la porta amb la seva predisposició, a futures col·laboracions amb l’ACPJ per part d’altres particulars per tal d’intentar completar el 100% de la premsa històrica de la nostra comarca.

Properament es presentarà el producte un cop les digitalitzacions s’hagin incorporat a l’eina XAC_Premsa.

 

Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.