Eines de cerca i difusió dels arxius a la xarxa


En els nostres arxius, la identificació, el tractament, la descripció i la instal·lació adequada de la documentació són activitats necessàries i que ens ocupa bona part del temps per tal d’aconseguir una preservació i conservació adequada i duradora dels documents que, després de la necessària avaluació, han quedat dipositats en els arxius dels nostres sistemes per a la seva custòdia.

Totes aquestes tasques es fan amb l’objectiu de posar a disposició els documents per als usuaris, els naturals i els potencials. Sense usuaris no faríem una altra cosa que custodiar un magatzem de papers, molt organitzat, però un magatzem; perquè encara que els fons siguin singulars, complets o amb documents de gran valor històric o artístic, només adquireixen el seu just valor quan són coneguts i es converteixen en vehicle de coneixement.

Fins fa uns anys era difícil fer difusió per tal d’atraure els usuaris sense tenir un bon pressupost per fer activitats per tal de posar en valor els fons que custodiem. Era difícil mostrar de forma clara tot el potencial que la documentació té per altres usuaris més enllà d’aquells que per afició, per voluntat o per professió s’apropen a les sales de lectura dels arxius.

Avui no és que sigui fàcil, però les diferents eines que es coneixen com de web 2.0 ens ho fa molt més senzill.  És cert que la difusió en la xarxa ens obliga a una bona descripció i a fer plans de digitalització amb tot el que això comporta de descripció per metadades, però sobre tot d’identificar la documentació que pot ser més visualitzada i per tant conèixer i descriure el context i el pretext dels fons per poder trobar els itineraris més adients per a la posada a disposició de la documentació per tal de generar coneixement.

Recentment des del Departament de Cultura s’ha presentat una nova versió millorada i més completa del cercador de documents a través de l’eina “Arxius en línia “ , dins de la línia del projecte INTERPARES en el que també s’inclou el “Portal d’Arxius Espanyols” , la mateixa filosofia que informa el Portal europeu d’arxius del que ja vam parlar en un altre article.

Altres portals molt interessants són, el de els Estats Units d’Amèrica , el dels arxius de Canadà  , o el portal dels d’Austràlia .

Més enllà d’aquests exemples aglutinadors diferents arxius han entés que crear un blog és com obrir un escaparat al públic i l’entrada a les xarxes socials (facebook, twitter, etc.) els fa més propers als usuaris potencials portant el dia a dia de l’arxiu hasta la pantalla dels diferents dispositius que tots manegem cada dia. Aquestes eines aconsegueixen més que altres activitats de difusió i marqueting atreure als usuaris naturals perquè se’ls facilita més la primera cerca i també atrau a altres persones que arriben a elles per diferents raons i es converteixen en usuaris potencials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.