La gestió de la informació, la difusió del coneixement


Hem obert les portes, a veure ara qui les tanca…

 Un dels paradigmes de l’actual comunicació en els mitjans socials és que, després de molts i importants passos per democratitzar la difusió de la informació, hem obert les portes a la lliure distribució de continguts i aquests han entrat se sobte, per atabalar-nos amb una quantitat de dades que no podem assimilar, i molt menys endreçar.

Els continguts, abans segmentats i etiquetats en blocs, mantinguts per prescriptors de temàtiques concretes i estructurades, ara, a la xarxa social, horitzontal i sense categorització, tendeixen a difondre’s sense cap mena de control, sense una possibilitat real d’organització de la informació, i dificultant en gran mesura poder discriminar entre la informació valuosa del mer soroll.

Aquesta difusió, aquest descontrol i manca d’organització del coneixement, converteix el munt de dades que rebem dels mitjans socials en una pila de “comunicacions” en què cada cop és més difícil diferenciar la brossa de la informació útil.

Hem obert les portes, i el perill és que qui vol tancar-les no som pas els usuàris interessats en disposar d’una informació global i valuosa, degudament endreçada, sinó alguns governs, a qui no els preocupa aquesta bogeria de dades desendreçades, sinó les dificultats que aquest fet comporta per tenir-lo sota control polític.

El repte de la tan anomenada Web Semàntica és precissament posar ordre en el caos, fer que el coneixement es diferenciï del soroll, que la informació es reconegui entre els bits, sense perdre la llibertat del Web 2.0, però sense caure en el mercantilisme controlat políticament que se’n vol fer de la próxima Web 3.0 (o web semàntica).

Què hem de fer mentre no tinguem les eines que ens ofereixin un mapa de seguiment i de segregació de la informació?
Heu tingut també aquesta problema?
 

Entrada extreta del bloc Navegando por la Red.

Anuncis

One Comment

  1. El ‘manifest per una Xarxa neutral’, del 30.11.2010, ja descrivia aquesta tendència http://cat.creativecommons.org/?p=172
    Les decisions tècniques i polítiques que estan configurant Internet. “[…] la red podría devenir un espacio perfectamente regulado […]” (Lessig, L. El código 2.0. Madrid: Traficantes de Sueños, 2009 http://www.traficantes.net/index.php/editorial/catalogo/coleccion_mapas/el_codigo_2_0). Assumptes com la privacitat en les comunicacions, la possibilitat o no de compartir dades, de remesclar informació i l’extensió de la llibertat d’expressió depenen de les decisions tècniques i polítiques que estan configurant Internet. La raó d’aquest enorme potencial de control no només es troba en el poder legislatiu de l’Estat, sinó en l’arquitectura (el codi) de les tecnologies. L’absència d’una discussió política, oberta i massiva sobre aquestes qüestions deixa camp lliure als grups empresarials i a l’Estat per produir tecnologies a la seva mesura.

    Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.