Sun Tzu, o com un llibre de 2500 anys continua vigent


Sovint quan escoltem la paraula estratègia la nostra ment retorna amb paraules com batalla, bèl·lic,  calculador… quant ho hauríem d’agafar des de la vessant de preparar, organitzar, conèixer…

La petita obra que us voldriem recomanar és L’art de la Guerra de Sun Tzu. Una obra escrita per aquest general xinès als voltants del Segle V a.C, essent una de les obres més antigues existents sobre aquesta temàtica.  La seva importància rau en el fet que no solament es pot utilitzar des del punt de vista d’estratègia bèl·lica, sinó que també es pot emprar en molts altres camps, molt més quotidians,  com són els negocis, la diplomàcia, els esports… inclòs el comportament personal.

Per a l’arxivística i per a la gestió de la documentació en general, també ens pot ser força útil, sobretot si ens apliquem la màxima:  Si coneixes als altres i et coneixes a tu mateix, ni en cent batalles tindràs perill. Si ets ignorant del teu enemic però et coneixes a tu mateix, perdràs una batalla i guanyaràs una altra. Si no coneixes els altres ni et coneixes a tu mateix, pots estar segur que seràs derrotat a cada batalla.

Una cosa està clara, per a tenir ben organitzats els arxius primer necessitem conèixer les organitzacions a què corresponen, on estan ubicats, el seu orígen, a què responen… També hem de tenir en compte com ens pot ajudar a innovar i millorar ja que ens beneficia a l’hora de realitzar enquestes sobre usuaris, com veiem nosaltres el servei que donem, i què podem fer per a millorar-lo.

L’Art de la guerra ens pot semblar una obra llunyana però és molt més propera al nostre entorn digital del què creiem.

El general Sun Tzu ens proposa una sèrie de punts a tenir en compte: l’avaluació, la iniciació de les accions, sobre les proposicions de la victòria i la derrota, la mesura en la disposició dels mitjans, sobre la fermesa; sobre el que està ple i buit, sobre l’enfrontament directe i indirecte, els nous canvis, sobre la distribució dels mitjans, la topologia i tipus de terrenys, l’art d’atacar amb foc, sobre la concòrdia i la discòrdia.

Segurament per la nostra feina diària alguns d’aquests aspectes no ens seran mai necessaris, per exemple l’art d’atacar amb foc, però sempre haurem de tenir en compte conceptes com ara l’avaluació, el plantejament d’objectius, les accions a realitzar, l’anàlisi dels mitjans amb què comptem, els canvis a realitzar i que realitzem, com distribuïm els fons documentals. Sovint ens compliquem amb qüestions molt elaborades, pensades i complexes que no són aplicables als perfils dels nostres arxius i, que es resoldrien observant el nostre entorn, la nostra entitat i amb eines senzilles.

¿Potser hem de tornar a rellegir els grans clàssics universals per a utilitzar-los en el nostre dia a dia digital?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.