Dipòsit d’Arxius de Cervera (DAC)


El Dipòsit d’Arxius de Cervera, també conegut pel seu acrònim DAC, és un arxiu instal•lat a l’antiga Universitat de Cervera per aplegar la documentació administrativa sense vigència de les institucions del Principat, així com la documentació de la dita universitat, que en gran part es trobava a la Biblioteca Universitària de Barcelona. Els fons que integren el DAC procedeixen territorialment de la província de Barcelona i administrativament de diverses delegacions de l’administració estatal.

El Dipòsit d’Arxius de Cervera és únic a l’Estat Espanyol, creat en circumstàncies singulars i forçades dintre del sistema arxivístic espanyol. No és un arxiu sinó un dipòsit d’arxius, Notícia apareguda al diari La Mañana el diumenge 8 de març de 1970.no és provincial sinó regional i és un centre ubicat a la província de Lleida però amb un fons documental provinent exclusivament de la província de Barcelona.

El Dipòsit d’Arxius de Cervera fou creat originàriament sota la denominació de Depósito Regional de Archivos responia, d’una banda, a l’interès de dotar l’edifici històric de la Universitat de Cervera d’una funció que permetés recuperar l’edifici vuitcentista, i de l’altre, respondre a la necessitat de crear un Dipòsit d’Arxius a la zona catalana i donar resposta a les necessitats d’expansió de l’ACA. Les transferències al Depósito Regional de Cervera van començar poc abans de la creació formal del centre el 1970 per les necessitats d’espai de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

El Depósito Regional de Archivos contenia molta documentació que hauria d’haver format el fons de l’Arxiu Provincial de Barcelona. El centre va esdevenir un magatzem de documentació de poc interès per a l’ACA. Per acabar-ho d’adobar la imprecisió tipològica i funcional del centre n’ha dificultat la classificació documental dintre el sistema arxivístic estatal, convertint-se en una raresa integrada forçosament entre els arxius estatals.

 El 1995 es va traspassar la gestió administrativa a la Generalitat, convertint-se en l’actual Dipòsit d’Arxius de Cervera.

Fons que l’integren:

1. Delegació Provincial d’Hisenda de Barcelona, 1823-1977
2. Magistratures de treball de Barcelona, 1939-1976
3. L’Institut Nacional d’Estadística.
4. Maquinista Terrestre y Marítima S.A., 1855-1900
5. Govern Civil de Barcelona
6. Gerència Territorial del Cadastre, 1972-1992
7. Servei Nacional de Productes Agraris, 1940-1984
8. Organització Sindical, 1947-1977
9. Els fons procedents de la Direcció Territorial de comerç i de la Direcció comissionada de Sanitat i Consum de Barcelona
10. El fons de la Delegació provincial d’Hisenda de Girona, 1868-1970
Anuncis

3 Comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.