Els Codis QR. Un dels elements més bàsics de la realitat augmentada


Un Codi QR (quick response barcode, «codi de barres de resposta ràpida») és un sistema per emmagatzemar informació en una matriu de punts o codi de barres bidimensional creat, l’any 1994, per la companyia japonesa Denso Wave, subsidiària de Toyota. Es caracteritza pels tres quadrats que es troben a les vores i que permeten detectar la posició del codi al lector. Els Codis QR son fàcils d’escanejar utilitzant qualsevol telèfon mòbil modern. Un cop llegit el codi es convertirà en una peça interactiva de text i/o link.

QR Code del GALL

QR Code del bloc del Grup d’Arxivers de Lleida

Cada cop més visibles, els Codis QR són un dels elements més bàsics de la realitat augmentada (RA). La RA és el terme utilitzat per definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la Realitat Virtual ja que no substitueix la realitat física, sinó que afegeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. Amb l’ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d’objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real.

Creant el nostre propi Codi QR, es pot fer de forma gratuïta, podem  transferir informació de contacte, adreçar el tràfic d’Internet cap a llocs determinats o cap a una pàgina web concreta.

Avui en el dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la informació i en el dia d’Internet, us presentem el  primer Codi QR del Grup d’Arxivers de Lleida (GALL), que ens porta directament al bloc del grup. Amb aquesta eina de la web 2.0 volem arribar a nous seguidors utilitzant aquesta nova forma de difusió.

Més informació en:

http://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%B3digo_QR

http://www.flyteblog.com/flyte/2011/03/50-count-em-50-creative-uses-of-qr-codes.html

http://www.archivesnext.com/?p=2747

http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/gestioconeixement/2012/01/20/la-presencia-quotidiana-dels-codis-qr-que-son-i-com-utilitzar-los/

QR Code generator gratuït:

http://www.qurify.com/es/

Maria Pau Gómez Ferrer

QR Code web AGA

Archiu Generau d’Aran

3 comentaris

Filed under Grup d'Arxivers de Lleida

3 responses to “Els Codis QR. Un dels elements més bàsics de la realitat augmentada

  1. Crec que la majoria de la gent que hem buscat informació sobre què són els QR hem vist clar que aquests codis tenen un gran potencial. Fer un QR que et porti a una URL i penjar-lo en aquesta URL significa no aprofitar-ne les seues possibilitats. Coneixent les autores del bloc sé que aquest serà només un primer assaig per trobar-hi utilitats. Si sumem QR, geologalització i descripció documental, no creieu que els QR podrien ser molt útils a l’hora de descriure i facilitar la informació que una determinada caixa conté? La pregunta queda al “núvol”. Felicitats pel bloc!

  2. Creiem que els QR ens obren tota una sèrie de possibilitats que caldrà anar explorant i des de aquí hem iniciat el camí per experimentar. El que apuntes, Noemí, ens sembla molt interessant i estem convençuts que les eines que se’ns posen al nostre abast tenim l’obligació utilitzar-les en tot el seu potencial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s