Cessió de la col•lecció de goigs d’en Joan Bellmunt a l’Institut d’Estudis Ilerdencs


El passat mes de maig va tenir lloc la signatura oficial del conveni de cessió, en qualitat de dipòsit, a la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, de la col•lecció particular de goigs del senyor Joan Bellmunt i Figueras.  El fons passarà a integrar-se al Servei d’Arxiu i Llegats i portarà el nom de “Col•lecció Joan Bellmunt”.

L’etnògraf Joan Bellmunt és autor d’una setantena de llibres de temàtica diversa: recerca etnogràfica,  història, novel•la i poesia. És un dels grans coneixedors de la cultura i la geografia de la província de Lleida. Durant anys ha explorat les comarques lleidatanes tot recollint en la sèrie «Fets, costums i llegendes» gran part de les manifestacions religioses, culturals, gastronòmiques i festives del quasi miler de pobles que ha visitat.

Pel conjunt de la seva tasca, per la seva tenacitat i esforç a l’hora de recuperar poble a poble aquestes àrees culturals, ha rebut diversos premis i reconeixements, com ara Garriguenc de 1989, Lleidatà exemplar 1992, el Premi Federico Capdevila i el Premi d’Honor Jaume I d’Actuació Cívica Catalana, 1992. En la sessió del 12 de setembre de 2001, el Govern de la Generalitat de Catalunya acordà concedir-li, pel conjunt de la seva trajectòria, la Creu de Sant Jordi.

En el seu impuls per recollir i explorar la cultura lleidatana, Joan Bellmunt ha anat aplegant en la seva biblioteca particular tot un seguit de material molt interessant, i en aquests moments disposa d’una àmplia col•lecció de documents que constitueixen un fons documental extraordinari per un centre d’estudis com és l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Precisament aquests dies, la seva extensa col•lecció de goigs –formada per uns 3.000 exemplars d’advocacions de la província de Lleida- ha estat donada per tal que sigui dipositada de manera indefinida i conservada a les instal•lacions del Servei d’Arxiu i Llegats de l’IEI per tal que pugui ser estudiada i historiada pels investigadors que així ho desitgin.

Es tracta d’un ampli conjunt de composicions poètiques, de caràcter popular, que s’adrecen generalment a la Mare de Déu, a Crist o als sants i que s’acostumen a cantar col•lectivament, en el marc d’un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó, etc.

Cada goig acostuma a presentar-se en full solt i amb una composició tipogràfica molt característica: en la majoria una orla emmarca el títol, el text es disposa en columnes, al centre s’hi inclou la imatge de l’advocació i, normalment, incorpora la notació musical per poder ser cantat.

La importància d’aquest fons en concret radica no només en la quantitat d’exemplars de diferents advocacions i en el bon estat de conservació en què es troben si no sobretot en el fet que, fruit de la seva recerca constant i sistemàtica, hi són representades la major part de les diferents poblacions de les comarques lleidatanes. La col•lecció cedida abasta, tot i que amb alguna excepció, de mitjans a finals del segle XX.

Així doncs, es tracta d’un conjunt documental força interessant no només per poder inventariar les diferents advocacions del territori i per relacionar les impremtes lleidatanes dedicades a reproduir aquesta tipologia de material; sinó també per ampliar el coneixement de la història del llenguatge religiós i per fer un estudi de la responsabilitat artística de les orles i els gravats que hi apareixen. La seva riquesa també és troba en què permet documentar la toponímia que apareix vinculada al text.

En aquests moments, el conjunt documental està essent degudament inventariat i passarà a complementar i ampliar de manera notable la resta de fons del Servei d’Arxiu i Llegats. La col•lecció estarà a disposició de tots els investigadors i usuaris que estiguin interessats en consultar-la.

Per més informació podeu veure la notícia apareguda al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 7:50).

Servei d’Arxiu i Llegats de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Deixa un comentari

Filed under Arxius, Cultura, Grup d'Arxivers de Lleida, Patrimoni

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s