Pinterest: una eina per difondre els fons arxivístics.


És una xarxa social relativament nova que va començar a funcionar entre el 2010 i el 2011. Es diu que és una xarxa social d’interessos i no de persones perquè el que permet és seguir conjunts d’imatges més que no pas a l’usuari que les ha seleccionat. De fet, la paraula Pinterest està composta de dos elements pin + interest que vindrien a voler dir “enganxa els teus interessos”.

Filosofia Pinterest

Pinterest ens permet organitzar i compartir imatges i vídeos de manera que es troba a mig camí entre Delicious i els organitzadors d’imatges més utilitzats: Picasa i Flickr. Amb Delicious comparteix el concepte de gestió d’adreces d’interès. Pinterest permet emmagatzemar i, alhora, visualitzar imatges que han estat localitzades a Internet. La manera que s’organitzen no és amb etiquetes sinó afegint-les als nostres taulers temàtics d’interessos.

Si bé Pinterest ens permet “pinejar” imatges pròpies, no pot ser considerat com un repositori de la manera que podem entendre Flickr, no pas per una qüestió de capacitat d’emmagatzematge sinó de concepte (un exemple d’ús de Flickr, els National Archives UK).

A Flickr cal que siguem propietaris de les imatges que hi pengem i en canvi a Pinterest hi conflueixen dues possibilitats de gestionar continguts: d’una banda aquells que ja són a la xarxa i de l’altra continguts propis. Aquesta combinació permet generar taulers d’interessos de gran qualitat i elaborar discursos visuals molt personalitzats.

Si voleu conèixer els detalls de funcionament de Pinterest, us recomanem el següent tutorial.

Pinterest en l’àmbit cultural.

Com en tota xarxa social és necessari planificar l’estratègia a seguir, això ha de permetre’ns tenir una línia de publicació concreta i adient amb el tipus d’ens cultural off-line que està utilitzant Pinterest. I per poder començar a planificar aquí teniu unes quantes qüestions i reflexions que poden servir d’ajut:

  • Cal tenir clar quins són els nostres interessos/temes a l’entorn dels quals giraran els taulers que crearem.
  • Alhora de fer un tauler cal tenir en compte que ha de transmetre un missatge visual que pot ser induït en el comentari que acompanya cada pin.
  • En el moment que es decideix portar a terme un nou tauler, cal tenir clar quines seran les imatges que considerem mínimes per iniciar-lo i transmetre el nostre missatge visual. Sempre serà més interessant si comencem amb imatges pròpies.
  • Si es van nodrint periòdicament els taulers amb més pins seran més dinàmics i continuaran essent interessants per aquells que ens segueixen.
  • Els taulers permeten la convivència entre continguts que ja són a Internet i continguts propis. Aportar continguts propis és molt important per no ser només aparadors d’allò que ja circula per Internet però “pinejar” elements d’altres usuaris també enriqueix els nostres continguts.
  • Com en tota xarxa social interactuar forma part del motiu de ser-hi, aquí ho farem fent “repins”, assenyalant imatges amb “m’agrada” i seguint els taulers que considerem interessants.
  • Crear taulers col·laboratius és una bona manera d’interactuar i permet abordar un mateix interès des de diferents perspectives. Un bon exemple el tenim en l’experiència del Museu Ideal de Catalunya on els usuaris hi han aportat aquelles peces (=pins) que han considerat més rellevants.

Els arxius com un interès de Pinterest

Amb la voluntat d’explorar les possibilitats d’aquesta nova xarxa social es va crear un tauler a Pinterest. Sota el títol Arxius-Archivos-Archives pretenia recollir aquelles imatges que els arxius publicaven per celebrar el Dia Internacional dels Arxius. El resultat ofereix un discurs visual que mostra pergamins, papers, fotografies, plaques de vidre, els diferents suports que podem trobar en els arxius.

Més enllà de la data de celebració del Dia Internacional dels Arxius s’ha continuat afegint pins al tauler. S’hi ha recollit les imatges de documentació, fotografies i altres objectes que els arxius han anat deixant a Internet.

Si us sembla una iniciativa prou interessant com per participar-hi i teniu compte a Pinterest, deixeu un comentari en aquest post o en qualsevol dels pins del tauler.

Noemí Riudor i Garcia
http://pinterest.com/abecedari/arxius-archivos-archives/
http://www.delicious.com/abecedari/pinterest
http://opcit-ibid.blogspot.com.es/

One Comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.