Comença la XVa temporada d’emissions radiofòniques de l’Archiu Generau d’Aran


Des de fa 15 temporades l’Archiu Generau d’Aran participa en la difusió del patrimoni documental aranès a través del programa de ràdio “Era Istòria d’Aran a traués des sòns documents”, en col·laboració amb el programa “Aran, Meddia Aranés” a Catalunya Informació de Catalunya Ràdio en la seva desconnexió per la Val d’Aran. 

Aquesta  temporada començarà amb el programa numero 405.  En ell es parlarà del llibre de capítols de la vila de Salardú que es conserva dins el fons patrimonial de Çò de Trinchèra de Salardú, aquest document no està complet i li falten les cobertes i alguns fulls.

Els apunts realitzats pel Consell de la Vila es daten entre els anys 1764 i 1780, i és un dels llibres més antics que es conserva de l’administració local de Salardú.

Els capítols eren els acords dels consells de les viles i dels pobles aranesos en els quals es reglamentaven tot un seguit de punts que afectaven a la vida comunitària. Les comunitats es regien per normes que elles mateixes havien establert. En Aran el capítol és el reglament o norma emanada del consell local i no condicionada a cap altra institució. La seva forma, un seguit d’articles, li donava el nom. La norma es dictava pel ple del consell, és a dir la reunió de tots els caps de casa de la vila, congregats, generalment, a toc de campana. Les reunions eren relativament freqüents i  hi havia unes dates assenyalades de reunió obligatòria com eren: el de canvi de regidors (Sant Joan, Sant Miquèu..), el segon dia de Nadal (celebració de Festa), a principis de maig (celebració del vediau); en el mes de juny (arrendament de pastures)…

Els llibres de capítols de la vila de Vielha i els dels pobles d’Arròs e Vila en els segles XVII-XVIII; el Reglament de la Milícia Nacional de 1814 i la Guia de Fires i Mercats de 1952, són alguns dels guions ja redactats que protagonitzaran les següents emissions.

Estudi de gravació a Vielha

Estudi de gravació a Vielha

La col·laboració de l’Archiu Generau d’Aran amb el programa de ràdio aranès començà l’any 1998, amb l’objectiu que els oients descobrissin la Història d’Aran, el món arxivístic i les novetats de l’Arxiu.

Aquest s’emet per Aran cada dilluns de 12.00 a 13.00 hores,  i  es pot escoltar en diferit per a tota Catalunya, en web de Catalunya Ràdio en el seu apartat “Programes” sintonitzant el programa ”Aran, Meddia Aranés” i la data d’emissió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.