Darreres Notícies dels Arxius Comarcals de Lleida


Arxiu Comarcal de la Segarra

 El passat 18 de setembre, en el Telenotícies Comarques de Lleida es va donar la següent notícia: “Cervera demostra que la ciutat va ser fidel a Carles III i no a Felip V”. El reportatge va ser fruit d’una nota de premsa publicada per la Paeria de Cervera.

Un estudi realitzat per el historiador cerverí, Dr. Josep M. Llobet i Portella, demostra que la ciutat de Cervera va ser fidel a l’arxiduc Carles d’Àustria, segons es demostra en les actes municipals del 5 de setembre de 1705. En aquestes actes, conservades a l’Arxiu Comarcal de la Segarra, consta que “es dóna l’obediència al senyor Carles tercer”. El dia 11 d’octubre de 1705 consta a les actes que la ciutat de Cervera celebra la rendició de Barcelona a les tropes de Carles d’Àustria amb tres dies de tocs de campanes i ofici solemne, entre altres celebracions. Així mateix, queda reflectit en les actes del dia 24 de desembre de 1705 la celebració a Cervera per la rendició de la ciutat de València a mans de les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria.

La Paeria de Cervera està preparant una sèrie d’accions per donar a conèixer a tot el país aquest estudi, que suposa un fet històric per a la ciutat de Cervera ja que trenca amb la imatge negativa que s’havia donat quan es relacionava amb la Guerra de la Successió. Entre les accions que es volen portar a terme cal destacar la invitació al director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, a visitar l’Arxiu de la Comarca i la creació d’un seminari amb una taula rodona amb historiadors de prestigi. Segons el paer en cap, Ramon Royes, serà també imprescindible un acte institucional amb la presència del president de la Generalitat per donar per aclarida aquesta fase de la nostra història.

Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

“Veredicte del jurat en la 2a Beca de recerca del Pallars Jussà Mossèn Jesus Castells i Serra 2012”

El passat mes d’agost de 2012, el tribunal de la 2a edició de la beca Mn. Jesús Castells i Serra, analitzades les diverses propostes presentades a aquesta edició, va resoldre atorgar la beca al projecte titulat “La repressió franquista en temps de guerra (1938-1939). Anàlisi del fons de la presó del Partit Judicial de Tremp (Pallars Jussà)” presentat per la llicenciada en Història per la Universitat de Lleida, Sra. Noemí Riudor Garcia.

La beca, dotada de 3.000 €, té l’objectiu de promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment de la cultura a la comarca del Pallars Jussà, i en especial en l’àmbit de la història, i  està convocada per l’Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Cal destacar respecte a la primera edició, un augment significatiu dels projectes presentats, un total d’onze propostes, de candidats provinents de les quatre províncies de Catalunya, en especial del món universitari, el que confirma el interès i la consolidació de la Beca a la seva segona edició.

“Papers Personals” a Sense Ficció de TV3
Dimarts 25 de setembre aproximadament a les 22 hores el programa Sense Ficció de TV3 , farà l’emissió del programa:  “Papers Personals”, especial sobre memòria escrita i els primers dietaris a Catalunya. El documental fa referència al llibre manuscrit  “Llibre de memòries de Joseph Sullà de Sapeira”, senyor, entre altres, de Casa Sullà, actual seu del nostre Arxiu Comarcal i del Consell Comarcal.

Aquest document, propietat de la Família d’Alòs i Zayas, està digitalitzat pel Departament de Cultura i el podeu consultar integrament a la web de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Un cop al web, s’ha de fer una cerca al Cercador: “Arxius en linea”, seleccionar aquest Arxiu,  l’opció: Fons de complement, el nom: Pilar d’Alòs i Zayas i el document: Llibre de memòries de Josep Sullà de Sapeira.

És un llibre autobiogràfic, que narra les vivències d’un noble típic de la comarca de finals del segle XVII, la guerra amb els castellans, el desterro, el retorn, les seves possessions a Sapeira, Meüll, Tremp…

A partir de l’endemà de l’emissió el documental es podrà visionar al 3 a la Carta.

 Arxiu Comarcal de l’Urgell

Entre els dies 17 i 28 de setembre us podeu inscriure a “Scriptoria. Curs de cal·ligrafia, paleografia i diplomàtica” organitzat per l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

La inscripció es fa mitjançant l’abonament del preu de la modalitat del curs seleccionada  i fent arribar el resguard del ingrés (original o digitalització), juntament amb la butlleta d’inscripció complimentada a l’Arxiu.(carrer de les Sitges, 4 de Tàrrega o a l’adreça electrònica: urgell.cultura@gencat.cat)

Recordem que el curs s’iniciarà el dia 6 d’octubre de 2012 i durant diverses sessions els mesos de tardor i hivern es farà una aproximació pràctica a la cal·ligrafia gòtica catalana del segles XIV, així com la lectura i interpretació de textos d’època medieval i moderna.

“Scriptoria” està estructurat en dos mòduls:

Mòdul I. Cal·ligrafia (del 6 d’octubre al 15 de desembre de 2012)

Professorat: Keith Adams i Joan Busqueta.

Mòdul II. Paleografia i diplomàtica (Del 19 de gener al 2 de març de 2013)

Professorat: Joan Busqueta, Laureà Pagarolas i Daniel Piñol

Us podeu apuntar a tot el curs o a aquell mòdul que sigui del vostre interès

Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell

“Marató fotogràfic del patrimoni Comarcal”

El passat 22 de setembre, rere el nomWiki Takes Pla d’Urgell diverses entitats de la comarca, entre elles l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, es van unir per organitzar una marató fotogràfica.

L’objectiu: fotografiar tot el patrimoni monumental del Pla d’Urgell i carregar les fotografies al repositori Wikimedia Commons, per tal que estiguin disponibles per a tot aquell que les vulgui utilitzar, sempre respectant-ne l’autoria.

Gràcies al suport de diverses revistes editades a la comarca, empreses i entitats, s’ha aconseguit que l’esdeveniment prengui la forma d’un concurs, en el qual s’atorgaran diversos premis a les millors fotografies, segons el criteri d’un jurat. La millor fotografia serà obsequiada amb un vol en l’avioneta de l’escola de vol La Serra, i totes les fotografies premiades es publicaran a les diverses revistes que formen part del comitè organitzador.

“El canal d’Urgell: Eclosió d’un mite” 

Els dies 25 i 26 de setembre a les 19h al Centre Cultural de Mollerussa tindran lloc dues xerrades a l’entorn del Canal d’Urgell. L’activitat s’inclou en el marc de les celebracions del 150è aniversari del primer reg del Canal d’Urgell (1862), versaran sobre la història dels primers anys d’aquesta coneguda infraestructura hidràulica que tant va canviar el territori que avui coneixem com a Pla d’Urgell.

A la primera, titulada El que no s’ha explicat, Pepe Ripoll, Esteve Mestre i Ton Solé analitzaran aspectes poc coneguts de l’origen del Canal. A la segona, Pepe Ripoll aprofundirà en la construcció del que fou una de les més grans empreses d’enginyeria hidràulica del seu temps

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.