Ingressa la documentació de l’arxiu municipal de Llimiana a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà


Foto: Arxiu Comarcal Pallars Jussà

El passat 1 d’octubre de 2012 es va procedir a la signatura del conveni de cessió en règim de comodat del fons documental de l’Ajuntament de Llimiana amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Sr Joan Ubach, en representació de la Generalitat de Catalunya i el Sr Joan Elies com a alcalde del municipi de Llimiana Pallars Jussà), va signar el conveni de cessió en règim de comodat de l’ingrés de la documentació històrica de l’arxiu municipal de Llimiana a la seu de l’Arxiu Comarcal, a Tremp.

Les característiques físiques de la documentació dipositada són d’unes dimensions aproximades de 12 metres lineals, unes 120 capses d’arxiu, d’una cronologia aproximada des del segle XVII al XX.

Entre la documentació destaca la correspondència impresa procedent del Corregiment de Talarn i la col·lecció de llibres d’Estima datats entre 1454 i el s.XVII. Aquests últims, considerats com un tipus de document que manava fer el Consell de la Vila, amb una finalitat fiscal, en la qual es taxaven o estimaven els bens mobles i immobles dels veïns responen quasi sempre a uns criteris monetaris que a l’època eren les lliures, els sous i els diners. Podem considerar-los com l’antecedent dels Cadastres Reials del Decret de Nova Planta a l’any 1715, i poden destacar d’ells una sèrie d’excel·lents dibuixos que poden recrear els edificis de les famílies dels qual es feia la taxació o estima.

L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, per la seva banda haurà de efectuar els treballs de classificació, ordenació, descripció i posterior digitalització dels documents més importants i aquells que manifestin una pitjor estat de conservació.

Des de l’arxiu comarcal , aquest ingrés es considerat que un punt d’inflexió que ens ajudarà a que altres municipis del Pallars Jussà, vegin en l’ingrés de la documentació històrica a l’arxiu comarcal com una necessitat i un benefici. Actualment l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ha ingressat la documentació procedent de l’Ajuntament de Tremp, la de Talarn i ara, la de Llimiana. També s’està treballant en la cessió de la documentació de l’Ajuntament de Salàs de Pallars.

Foto: Arxiu Comarcal Pallars Jussà

Fernando Lázaro Ochoa

Director de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà
Anuncis

2 comentaris

Filed under Arxius, Història, Patrimoni

2 responses to “Ingressa la documentació de l’arxiu municipal de Llimiana a l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

  1. L’ajuntament de Llimiana ha entrat a l’arxiu comarcal del Pallars Jussà, en forma de cessió de comodat, documentació històrica pertanyent al seu arxiu municipal. Es tracta de 12 metres lineals, unes 120 capses d’arxiu, que recullen documentació que va des del segle XVII al segle XX.

  2. really your blog have nice post so i became a permanent visitor of your blog. lista de emails lista de emails lista de emails lista de emails lista de emails

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s