Restauració de documents de l’Arxiu Històric de Lleida


L’Arxiu Històric de Lleida es va acollir al programa de protecció del patrimoni documental que impulsa el Departament de Cultura, el ‘Pla Bruniquer’, amb l’objectiu de restaurar tres llibres que presentaven un lamentable estat de conservació. La restauració, seguint criteris curatius, preventius i de reversibilitat dels materials, ha estat encarregada al taller de restauració Rossell i Badia.

Els documents restaurats han estat els següents:

– un protocol del notari Carles Miró, de Lleida, amb el títol Establiments emfitèutics als termes despoblats de Vimpelec, Vilaplana i Carrassumada dels anys 1777-1779

– un manual del notari de Lleida Manuel Fuster Vaquerizo dels anys 1804-1810

– un llibre intitulat Procés contra les viles d’Aitona i de Seròs, volum relligat de documents dels segles XVI, XVII i XVIII que fan referència a un procés de la Reial Audiència. Aquest llibre, procedent de compra, és propietat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i va ésser ingressat a l’Arxiu Històric de Lleida l’any 2009.

Els tres volums es trobaven en un estat de conservació molt dolent i si no s’aturava el procés de degradació, la pèrdua d’informació amb el temps hauria estat irreversible. Els dos primers tenien enquadernacions molt deficients i el tercer les havia perdut. La brutícia s’acumulava especialment a les vores del paper i un d’ells patia d’una forta oxidació per la utilització de tinta ferrogàl·lica, fins al punt de perforar el paper. Els tres havien patit una pèrdua de suport per culpa de la humitat. La degradació més importat però es devia a l’existència de fongs, que afectaven una part important dels documents, produint una pèrdua de resistència del suport a les zones afectades per fongs.

La tasca, després d’un acurat anàlisi, bàsicament ha consistit en:
– el desmuntatge del bloc de cada llibre,
– la neteja mecànica superficial,
– la desinfecció de les zones afectades per fong,
– les proves prèvies de solubilitat de tintes i mesura del pH al paper,
– la consolidació prèvia al rentat a les parts afectades per fong,
– la neteja humida per immersió,
– el reaprest, reintegració i aplanament del suport,
– la laminació d’alguns quadernets
– i la substitució de les guardes i una nova enquadernació.

Amb aquestes actuacions s’ha retornat als llibres la seva integritat física i s’ha pogut preservar el seu valor documental i cultural.

Creiem que el resultat de les actuacions dutes a terme pel taller de restauració Rossell i Badia és molt satisfactori i que assegura la conservació dels documents per tal que puguin ser consultats i divulgats per a  les generacions següents.

Anuncis

2 Comments

  1. Els tres volums es trobaven en un estat de conservació molt dolent i si no s’aturava el procés de degradació, la pèrdua d’informació amb el temps hauria estat irreversible. Els dos primers tenien enquadernacions molt deficients i el tercer les havia perdut. La brutícia s’acumulava especialment a les vores del paper i un d’ells patia d’una forta oxidació per la utilització de tinta ferrogàl·lica, fins al punt de perforar el paper. Els tres havien patit una pèrdua de suport per culpa de la humitat. La degradació més importat però es devia a l’existència de fongs, que afectaven una part important dels documents, produint una pèrdua de resistència del suport a les zones afectades per fongs.

    Resposta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.