Presentació del llibre ‘Vilamitjana-memòria’ de Josep León Colomina


El passat diumenge 4 de novembre va tenir lloc la presentació del llibre ‘Vilamitjana-memòria’ de Josep León Colomina. L’autor, a l’escriure aquestes pàgines, ha volgut assegurar la pervivència de la memòria de la vila de Vilamitjana, dels fets i testimonis pretèrits més rellevants que hem trobat disseminats en llibres i documents, i dels records tramesos oralment que li han confiat els veïns.

En ell hi trobareu una descripció de l’antic terme i de les restes arqueològiques del poble antic. També hi ha un repàs històric que arrenca amb el Comtat del Pallars (1011-1191) i arriba fins a la seva agregació al municipi de Tremp (1972), remarcant els diferents marcs de relació i de pertinença tals com: el domini eclesiàstic del deganat de Tremp, la relació jurisdiccional amb la Mitra d’Urgell (XIV-XIX), la Sotsvegueria de Pallars (XIII-XVIII), el Corregiment de Talarn (XVIII-XIX) i d’una manera particular l’entitat “Honor de Galliner”, que tenia per capital Vilamitjana i que aplegava els pobles de Montesquiu, Galliner, Puigdelanell i la mateixa Vilamitjana (segles XV-XVIII). Així com unes ressenyes que escrigueren autors tan acreditats com Pascual Madoz i Ceferí Rocafort, i un document valuós, únic i autòcton, que fa 220 anys va escriure l’Ajuntament de Vilamitjana en resposta a un interrogatori de 146 preguntes que els havia adreçat el magistrat i viatger espanyol, l’ il·lustrat senyor Francisco de Zamora.

Del temps més recent, un retrat fresc sobre els esdeveniments i la vida quotidiana del segle XX (la Canadenca, les Escoles Noves, La Cooperativa de Sant Bartomeu, l’Agregació de Vilamitjana al Municipi de Tremp, la constitució de Vilamitjana en Entitat Municipal Descentralitzada i un senzill homenatge a unes persones notables i estimades del poble, com foren: Matias Cabalé, Ramon Martí, Josep Serra Santa, Mossèn Josep, el senyor mestre Antonio Vicente, el Peret Butxaca, la Rosita Arinyó, l’Antonio Mora i el Joan Orrit.

Amb la realització d’aquest llibre, es tanca un cicle vital de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, la difusió de la seva documentació.

Durant gairebé dos anys, l’autor ha investigat diferents fons documentals de l’arxiu comarcal, que li ha servit de base pel desenvolupament del seu treball. L’arxiu per la seva banda, ha tingut l’oportunitat de facilitar i col·laborar amb l’obra d’en Josep León Colomina, que com be diu el títol del seu llibre, restarà a la memòria de Vilamitjana.

 

Fernando Lázaro Ochoa
Director de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà
Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Accés a la documentació, Bibliografia, Cultura, Difusió, Grup d'Arxivers de Lleida, Publicacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s