Taller de Preparació d’originals fotogràfics per a la digitalització


El passat 20 i 21 de novembre, es va celebrar, dins les 12enes Jornades Antoni Varés IMATGE i RECERCA, el taller de preparació d’originals fotogràfics per a la digitalització a càrrec d’Angélica Soleiman, conservadora de fotografia. Els tècnics del Servei d’Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l’IEI hi vam assistir per tal de millorar el nostre sistema de treball i la nostra formació professional.

Adjuntem el pdf del taller on podreu fer-vos una idea dels passos a seguir per a digitalitzar els vostres fons.

En resum, al taller es va parlar de la digitalització com una necessitat i una obligació, ja no com una opció. Per fer-ho, cal començar amb la redacció d’un pla de digitalització com una eina de treball bàsica. Es va fer evident entre els assistents que cap de nosaltres disposa d’aquesta eina de treball, i vam coincidir en que la raó era que el dia a dia i la manca de recursos feia difícil, no pas el fet de redactar-lo, sinó el compromís de seguir el pla elaborat.

Paraules com assets, migració, emulació, refresc, metadades, còpies de seguretat, rehousing, survey, … van anar-se repetint durant el taller. Vam anar descobrint el seu significat i vam quedar-nos preocupats per la problemàtica que suposa la digitalització en quant a la conservació de les còpies digitals. Així doncs, alhora que el taller va solventar-nos alguns dubtes en quant al tema de resolució, format d’arxiu, compressió, mida del fitxer…, també ens en va fer sorgir altres, com ara el fet de què amb la digitalització passem a haver d’ocupar-nos no només de la conservació dels originals fotogràfics sinó també de la conservació de les seves còpies digitals.

Finalment, la professora del taller va defensar l’ús de la càmera fotogràfica per realitzar la digitalització. Això suposa tenir certs coneixements de la tècnica fotogràfica. La professora va dir que era millor invertir esforços en adquirir aquests coneixements ja que amb la càmera no hi ha límits a l’hora de digitalitzar degut a que es poden fer tot tipus de suports fotogràfics i totes les mides. A més, la infraestructura necessària és més econòmica que no pas l’opció d’un gran escàner professional.

La conclusió fou que hi ha tot un seguit de bones pràctiques imprescindibles per a la digitalització d’originals fotogràfics, però que la manera de digitalitzar, d’emmagatzemar la informació, de conservar-la i de difondre-la, és diferent en funció de cada centre. No existeix, a dia d’avui, un manual vàlid per a tots els centres.

Servei d’Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l’IEI

2 Comments

  1. que advoca per la representació analògica de la informació (paper i microfilm) més que per la digitalització. Les raons que addueixen són les següents: la incertesa respecte a la duració dels suports informàtics, l’obsolescència de les tecnologies i el cost elevat dels canvis periòdiques.

    Respon

  2. L’ordre del dia preveu que durant el matí es faci la visita a les instal·lacions i el taller, mentre que a la tarda està previst fer una sessió de treball que ha de permetre concretar un protocol de digitalització.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.