Carnaval a la Val d’Aran


190005630000466,0001A la Val d’Aran a aquest costum se’l coneix com Magràs. El lingüista, Joan Coromines, ens explica en el seu llibre “El Parlar de la Vall d’Aran” que la paraula fa referència al Carnaval sencer i no al dimarts de Carnestoltes. En algunes poblacions araneses rep altres noms com Barbacàs a Canejan o Titassi a Les.

A la població de Canejan, se celebra el Barbacàs un dels primers actes de la celebració del Carnestoltes. Segons Joan Bellmunt i Figueras: “Tots els que participaven en aquesta trobada duien esquelles penjades pel cos, amb la qual cosa el terrabastall estava garantit. El pastor disfressat obria la comitiva, i duia un bastó amb un drap penjat a la punta que li embrutaven tot de sutge, amb aquell drap podia embrutar a qui volgués. Aquest era qui portava les esquelles més grans. La comitiva passava per tot el poble, i duien cendra i altres coses que anaven tirant damunt dels que trobaven. El soroll era màxim, ja que segons el terrabastall que feien es considerava que la festa havia anat bé o no. Els pastors, alguns dels quals duien pells com a vestit, eren qui més hi participaven en aquest l’acte inaugural”.
190005630000515
A la població de Les, segons Bellmunt: “El dia de la Candelera començaven els carnavals, el nom dels quals era Titassi. A partir d’aquell dia, i sobretot el jovent, sortien en arribar el capvespre, fent gatzara, i passant per les cases de la població. Trucaven a les portes, entraven i agafaven llonganissa o botifarra del rebost d’aquella casa i després feien un sopar cada dia amb allò que arreplegaven. Anaven passant per cases diferents, amb la qual cosa quan s’acabava el Titassi no quedava cap casa que no hagués rebut la visita d’aquells amants de la gatzara, que per cert mai no se sabia qui eren perquè duien la cara tapada.

En els fons patrimonials dipositats a l’Archiu Generau d’Aran es conserven algunes fotografies d’aquestes festes de Magràs.

Texts extrets de l’obra de Joan Bellmunt i Figueras titulada “Fets, costums i llegendes. Val d’Aran”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.