L’IEI conserva mig milió d’instantànies que permeten conèixer les comarques lleidatanes


L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) posa a disposició dels ciutadans un fons de gairebé 425.000 imatges que il·lustren la història de Lleida des de principis del segle XX

L’Arxiu fotogràfic del Servei d’Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida disposa de gairebé 425.000 imatges que recullen els fets més destacats, els racons, paisatges i monuments més característics de les comarques lleidatanes des de principis de segle XX fins a l’actualitat.

Aquest fons inclou imatges en diferents formats, com fotografies en paper, postals, plaques de vidre, negatius,

Darrera cacera d’óssos a Les 001 i 002: Dues imatges de Solé de la darrera cacera d’óssos que es va fer a Les (Val d’Aran) l’any 1934.

diapositives i imatges digitals i es completa amb 128 pel·lícules, 130 vídeos i 440 cintes d’àudio.

L’Arxiu fotogràfic del Servei d’Audiovisuals de l’IEI s’encarrega de la custodia dels diferents fons fotogràfics de la institució fent un important treball de preservació, conservació, catalogació i divulgació del material.

A més de conèixer i protegir el patrimoni fotogràfic de les terres de Lleida, l’Arxiu Fotogràfic ofereix la possibilitat de consultar i sol·licitar una còpia de les imatges, sota demanda prèvia. L’any 2012 l’arxiu va rebre 106 sol·licituds, la qual cosa va suposar l’enviament de 2.140 imatges per correu electrònic. La mitja anual de peticions és d’un centenar i la majoria d’elles tenen una finalitat d’investigació, ja sigui per documentar treballs de curs o per il·lustrar tesis doctorals i llibres.

Bona part de les sol·licituds arriben via Internet i algunes d’elles procedeixen d’universitats dels Estats Units, d’editorials d’Alemanya i de Mèxic o de l’Enciclopèdia Catalana, que utilitza les imatges per il·lustrar algunes de les seves publicacions.

Una altra de les funcions de l’Arxiu fotogràfic és documentar gràficament les diferents activitats culturals de la institució i fer el seguiment gràfic de les obres de camp que porta a terme el Servei d’Arqueologia. L’any passat es van digitalitzar 14.240 diapositives d’aquest servei.

Un fons que creix dia a dia

El fons de l’Arxiu fotogràfic s’amplia i completa de forma permanent gràcies a les donacions que realitzen reconeguts fotògrafs lleidatans ja siguin professionals o amateurs. Dues de les donacions més recents que ha rebut l’IEI són les de Mariano López García i Josep Palou Vidal, que actualment s’estan inventariant i arxivant.

A meitats de l’any passat Palmira López Muñoz va signar la cessió a l’IEI d’un conjunt de set fotografies de la guerra civil, procedents el seu avi Mariano López García. Es tracta de set imatges de petit format i d’autor desconegut realitzades al front de guerra, possiblement per algun company de trinxera aficionat a la fotografia.

A principis d’aquest any, el fons es va completar amb el material cedit per l’estudiós de l’esport lleidatà, Josep Palou Vidal, que inclou unes 25.000 imatges sobre la història de l’hoquei patins a Lleida i d’altres disciplines esportives com tennis, bàsquet, atletisme, futbol, voleibol, natació o la del Club Esportiu Huracans.

El conjunt està format bàsicament per negatius realitzats pel mateix Palou, a més de còpies positives realitzades per als seus llibres, documentació sobre l’esport lleidatà, materials diversos i un interessant conjunt de pel·lícules de cinema amateur, també de temàtica esportiva.

Aquestes dues donacions se sumen al material que des de fa molts anys custodia l’Arxiu Fotogràfic i que inclou els fons de Claudi Gómez Grau, Combelles, Terrés, Ramon Rius, Porta, Amadeu Bordalba, Roig Nadal, Saureu, Sisó, Díez-Coronel, Drudis i Dinkhauser.

Els orígens de l’Arxiu Fotogràfic

L’Arxiu fotogràfic de l’IEI es va crear l’any 1942 amb l’objectiu inicial de recollir la màxima quantitat possible de documentació gràfica referida a la demarcació de Lleida, principalment la que estava completament dispersa a causa de la recent guerra civil, i la nova que es podia generar per l’activitat del mateix servei.

Inicialment, el fons es va formar gràcies a una adquisició que es va realitzar principalment a l’Institut Amatller de Barcelona, on es va fer una selecció de fotografies de la demarcació de Lleida amb una temàtica monumental. Després es va completar amb el material dels fotògrafs que van participar en el I Concurso-Exposición de Colecciones Fotográficas sobre la Provincia de Lérida.

Posteriorment, els fons s’han anat incorporant a l’arxiu a través de tres vies:

  • Les donacions o cessions en règim de comodat per garantir la conservació i preservació dels originals, la seva divulgació i exposició pública
  • Fotografies que procedeixen de les competències pròpies del propi servei, com la documentació gràfica de les activitats que realitza l’IEI dins i fora de la seva seu i les fotografies de seguiment de les excavacions arqueològiques que realitza el Servei d’Arqueologia de l’IEI a les comarques de Lleida
  • L’adquisició puntual de fotografies o postals a particulars

 Per més informació sobre el Servei d’Audiovisuals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.