Els llibres de crims de l’Arxiu Municipal de Lleida


Els arxius han de vetllar per la bona salut dels documents que custodien per garantir-ne l’accés a tots els ciutadans. Per això l’aplicació de mesures preventives, com són control de les condicions ambientals (temperatura i humitat), l’adequada instal·lació dels documents en els seus contenidors, els sistemes de seguretat i alarma, és bàsica per aconseguir un estat òptim de la documentació. Sovint, però, l’antiguitat dels documents i les vicissituds que han patit han fet que la seva salut estigui ja molt ressentida. És aleshores quan cal intervenir, és a dir, quan cal restaurar.

Aquestes dues mesures, preservació i restauració, han d’assegurar la perdurabilitat del nostre patrimoni documental, igual d’important que l’arqueològic, l’artístic o l’arquitectònic, ja que conjuntament configuren la memòria col·lectiva de la nostra ciutat.

Els llibres de crims de la ciutat de Lleida, constitueixen una de les sèries documentals més singulars de l’arxiu municipal. Els 80 volums que integren la sèrie i que abasten des de l’any 1308 fins al 1701, ens descriuen els processos judicials emanats del Tribunal de Coltellades. El seu valor per a la investigació ens ha fet emprendre una lenta però constant tasca de restauració que donem a conèixer. S’ha actuat ja sobre 34 llibres; resta encara, molta feina a fer. Els treballs de restauració els realitzen les restauradores Carme Bello i Àngels Borrell de l’empresa Estudi B2.

La sensibilització envers la salvaguarda del patrimoni és essencial per no perdre la nostra identitat. L’objectiu és que aquests testimonis arribin a les generacions futures, perquè en puguin gaudir com ho hem fet nosaltres.

CAT AML Fons Municipal, Llibre de crims (1378-1379), reg. 819

CAT AML Fons Municipal, Llibre de crims (1378-1379), reg. 819

Per més informació:

MONTANYA CARRERA, Miquel. El Tribunal de Coltellades. Alguns aspectes processals. Col·lecció Guillem Botet, Estudis Monogràfics, n. 1, Ajuntament de Lleida, Lleida, 2007.

 
Elena González
Cap de l’Arxiu Municipal de Lleida

One Comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.