La setmana del llibre: La Batalla del Pirineu. Xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars Sobirà, a l’Alt Urgell i a Andorra durant la Segona Guerra Mundial


TITOL:

La Batalla del Pirineu. Xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars Sobirà, a l’Alt Urgell i a Andorra durant la Segona Guerra Mundial.

 25-La batalla del Pirineu.indd

AUTORS:

  • Josep Calvet Bellera (la Pobla de Segur, 1965): Doctor en història i investigador. Ha coordenat la creació de la Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort (Pallars Sobirà)
  • Annie Rieu-Mias (Saint Girons, 1948): Doctora en sociologia i investigadora al CNRS de Toulouse. Ha treballat sobre la xarxa Wiwi. S’interessa per les relacions occitanocatalanes
  • Noemí Riudor Garcia (Lleida, 1974): Llicenciada en història i investigadora. Ha estat la coordinadora de l’exposició La Batalla del Pirineu.

EDITORIAL: Garsineu Edicions

LLOC D’EDICIÓ: Tremp 

ANY: 2011

PAGINES: 208

RESSENYA:

El llibre és fruit de les recerques dels autors en arxius locals i internacionals, sobre les xarxes d’informació i evasió aliades que durant la Segona Guerra Mundial operaren al Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i Andorra. En els diferents articles de llibre es pot anar resseguint la feina que els passadors feren per conduir informació i persones cap als consulats de la Gran Bretanya, els EEUU i Bèlgica a Barcelona. També s’estudia el paper de la representació consular britànica a la ciutat de Lleida.
El títol del llibre, La Batalla del Pirineu, fa referència al nom que els agents secrets britànics del MI-9 (servei d’evasió i resistència a Europa) donaren a les nombroses evasions que durant la Segona Guerra Mundial es produïren des del continent europeu cap a la Gran Bretanya a través dels Pirineus.
Després de la guerra, els països aliats reconegueren àmpliament les xarxes i els seus agents, alguns dels quals aviat van escriure les seves memòries. Al Pirineu català i a Andorra, la important feina feta per les xarxes d’evasió quedà amagada, gairebé tant com quan eren xarxes clandestines.
La població pirinenca que va participar en les xarxes aliades, sovint va utilitzar les seves relacions d’amistat i de parentiu per tal de construir l’entramat que va permetre les evasions a través dels Pirineus. Les relacions transfrontereres són cabdals per poder entendre la dimensió local d’un fenomen que fou internacional.

ARXIUS CONSULTATS:


Secció Govern Civil de l’Arxiu Històric de Lleida
National Archives de Londres
Arxiu Històric de Girona
Archivo Intermedio Militar Pirenaico
Archivo del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación
Archivo del Ministerio del Interior
Arxiu Departamental de l’Ariège
Arxiu Departamental del Puy-de-Dôme
Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà
Centre d’Etudes et de Documentation Guerre et sociétés Contemporaires (CEGES-SOMA)

Museu Departamental de la Resistència i la Deportació de Toulouse

 
Per més informació consultar el bloc i l’slideshare.

One Comment

  1. S’ha publicat el llibre La batalla del Pirineu. Xarxes d’informació i d’evasió aliades al Pallars, l’Alt Urgell i Andorra, durant la Segona Guerra Mundial. El llibre és la culminació de la feina de recerca que va encetar-se el 2007 amb l’exposició homònima. En aquesta publicació s’aprofundeix en l’estudi de l’entramat de xarxes aliades que operaven a Andorra durant els anys de la Segona Guerra Mundial, així com en l’estudi de dues xarxes d’informació i d’evasió (una de belga i una de nord-americana) que funcionaren en el Pallars Sobirà i en territori veí del Couserans. El llibre també ens aproxima al funcionament del Consolat Britànic de Barcelona en relació als súbdits britànics que arribaven al país gràcies a les xarxes d’evasió aliades. L’ editorial Garsineu publica aquest resultat de les recerques portades a terme pels investigadors Annie Rieu-Mias, Josep Calvet Bellera i Noemí Riudor Garcia.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.