L’Arxiu Municipal de Lleida finalitza la primera fase de l’organització documental del llegat musical del compositor Cosme Ribera i Miró.


RIBERA i Miró, Cosme

La Plana d’Alcover (Tarragona), 17 d’octubre de 1842 – L’Albi, 28 de febrer de 1928.

Compositor, violinista i director d’orquestra nascut a La Plana d’Alcover (Tarragona) el 1842 on residien momentàniament els seus pares on treballaven com a masovers..

El 1892 Ribera s’instal·là a Lleida per què els seus dos fills estudiessin. El trasllat es va fer a l’octubre però la presentació oficial no arribà fins al dia de Santa Cecília a través de la interpretació de la Missa de Glòria en La Major a la catedral de Lleida. La premsa lleidatana es va fer ressò no solament dels assajos i dels preparatius sinó també el resultat final desfent-se en elogis envers l’obra i l’autor. Un cop instal·lat a Lleida, Cosme Ribera va assumir la direcció de la Banda Popular (1892), va fundar un Septimino (1895) que va actuar sovint a moltes societats lleidatanes, va dirigir la Capella de l’Acadèmia Mariana, la Capella de l’església del Roser i la Capella de la Catedral. A més, va ser nomenat Mestre de Capella i Organista.

 L’any 2000 la família de Cosme Ribera va formalitzar amb l’Ajuntament de Lleida la donació del Llegat del compositor.

El Llegat el formen 42 capses de partitures diverses. 31 capses són composicions manuscrites de Cosme Ribera i 11 caspes més de partitures diverses. Algunes d’elles són d’autors clàssics de renom, i d’altres que són de compositors poc coneguts contemporanis de Cosme Ribera.

El Llegat es va dipositar en l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, fins que el maig de l’any 2012 es va procedir a traslladar-lo a l’Arxiu Municipal de Lleida, com a responsable de la conservació de la documentació de la institució.

Al llarg del mes de juliol de 2013 s’ha procedit a la realització de l’organització documental del llegat, en la seva primera fase. S’ha fet la seva descripció segons la normativa arxivística NODAC, Norma de descripció arxivística de Catalunya, i s’han introduït les dades en una base de dades. Això ha estat possible mitjançant un ”Conveni de col·laboració per a la formació  pràctica en centres de treball” realitzat amb l’Institut d’Ensenyament Secundari Ronda” de Lleida. Les pràctiques han estat realitzades per dues alumnes de l’esmentat institut de 1r. curs de Batxillerat.

Està previst que el proper estiu es pugui finalitzar l’organització del Llegat sota la mateixa fórmula de conveni en pràctiques d’alumnes d’institut, ja que ha estat una experiència nova, i molt interessant.

Així doncs, l’arxiu municipal de Lleida, posa a l’abast dels estudiosos un fons documental musical fins ara inèdit. Els llegats i donacions contribueixen a ampliar el concepte d’arxiu municipal, convertint-lo en arxiu de la ciutat.

Ésd’agrair la sensibilitat i generositat d’aquests ciutadans que dipositen el seu patrimoni per tal que en pugui gaudir tothom; compartint-lo augmenta el seu valor patrimonial i cultural.

 Bibliografia

HERRERA I LLOP, Lluís-Marc. Cosme Ribera i Miró, 1842-1928. [Lleida: Ajuntament de Lleida], DL 2000. (Quaderns de divulgació ciutadana. La Banqueta; 28).
 
HERRERA I LLOP, Lluís Marc. Música en silenci. Fons musicals dels arxius de Lleida. Lleida: Institut d’Estudis Ilerdencs, 2012.

Arxiu Municipal de Lleida 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.