L’Arxiu Comarcal digitalitza les actes municipals dels ajuntaments del Pla d’Urgell


Tota la documentació digitalitzada és anterior a 1980 i es pot consultar en línia

L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell posa a l’accés de tothom, a través del web Arxius en Línia, diversa documentació municipal dels ajuntaments del Pla d’Urgell anterior a 1980. Per a poder-ho fer, ha digitalitzat les actes dels plens dels ajuntaments del Pla d’Urgell des que se’n conserven, depenent de cada ens. En total, es tracta de més de 82.000 imatges obtingudes amb l’escaneig de 535 documents, alguns dels quals estan dipositats i conservats al mateix Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell. A aquest gran volum de documentació dels segles XIX i XX s’hi suma algunes fotografies digitalitzades de l’Ajuntament de Mollerussa.

Inicialment, l’Arxiu Comarcal va establir contacte amb els ens municipals, que van cedir la documentació mitjançant un dipòsit temporal mentre es portaven a terme les tasques de captura fotogràfica, per procedir després al seu retorn als respectius ajuntaments. Com explicà el director de l’Arxiu Comarcal, Daniel Vilarrúbias, aquesta documentació “és bàsicament la totalitat de llibres d’actes del ple dels ajuntaments de la majoria de municipis del Pla d’Urgell,Pla_Urgell arribant fins a la transició democràtica”. Resta pendent -i per a una futura segona fase- disposar de les actes del municipi de Linyola, així com contemplar com una possibilitat a mitjà termini l’ingrés progressiu de tots aquests fons municipals a l’Arxiu Comarcal, per a una major disponibilitat de consulta, conservació i posada a disposició de les mateixes administracions titulars.

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, ha remarcat el valor de poder disposar d’aquesta documentació: “Només cal tenir connexió a Internet, i de seguida, pots accedir a documents que recullen la història dels nostres municipis. Gràcies a aquest treball de digitalització i al fet que sigui tan accessible, no només podem descobrir aspectes del nostre passat, sinó que es pot conservar molta informació.”

El procés de digitalització d’aquestes unitats documentals s’ha fet al llarg dels anys 2010 i 2011 a través d’uns plans d’ocupació del projecte Impuls al treball. Durant aquest estiu, i després tractar tota la documentació escanejada, s’ha posat a pública disposició a través del portal Arxius en línia de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, una eina molt potent de cara a la recerca en línia, amb la comoditat afegida que es pot visualitzar i consultar la documentació des de casa.

Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.