Retorn de documents a l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes


Portada d'un dels llibres amb segell del Monestir i del Pare Jaume CaresmarAquest dilluns dia 21 d’octubre, Ramon Taribó ha cedit un fons bibliogràfic de 47 llibres i una col·lecció de 200 goigs del segle XVIII, a l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes.

Una bona part de la documentació del fons cedit provenia de l’antiga Biblioteca i Arxiu del Monestir de les Avellanes. Entre aquests hi destaquen llibres que havien format part de les biblioteques particulars dels canonges Jaume Caresmar, Jaume Pasqual o Ignasi Ribot. El més antic dels llibres data de l’any 1620.

Probablement, degut a la desamortització de Mendizábal de 1835, els canonges de les Avellanes van amagar part del fons de la Biblioteca i Arxiu del Monestir a Casa Carrobé de Santa Linya. En documents de la família Carrobé es pot comprovar que hi havia una forta vinculació entre el Monestir i aquesta casa de Santa Linya.

Ramon Taribó, propietari actual dels documents, ha considerat cedir aquest fons a l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, d’aquesta manera retorna al monestir una part de la seva antiga Biblioteca.Ramon Taribó i el Germà Ramon Benseny (Superior del Monestir) signant l'acord1 Malauradament, segons explica Taribó, la major part dels llibres que suposadament es van amagar el 1835, van ser descoberts i confiscats l’any 1939.

Per la seva banda l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, es compromet a preservar i posa a disposició dels investigadors aquests documents, que s’integraran al fons documental de l’Ordre dels Canonges Regulars Premonstratesos de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.