Primeres Jornades d’Estudis sobre el Segrià: El Segrià a estudi


El Centre d’Estudis Comarcals del Segrià té poc més d’un any de vida i va nàixer amb voluntat de ser transversal en coneixement i en les característiques dels seus col·laboradors. Ja ha organitzat dos Jornades Europees del Patrimoni i alguna sortida per conèixer el territori. Aquest curs que tot just ha començat és el de confirmació d’aquest jove Centre d’Estudis i ho la iniciat amb la celebració de les Primeres Jornades d’Estudis del Segrià. De fet una única jornada dividida en tres sessions i 19 comunicacions.

programa de les Primeres Jornades d’Estudis sobre el Segrià

Al ser les primeres, van considerar que la millor forma de donar a conèixer la seva voluntat de transversalitat i integradora era adoptar un format de miscel·lània i per demostrar el seu compromís amb la comarca va decidir celebrar-la en un dels seus pobles, Alpicat. Si mireu el programa veureu la gran varietat de temes i la quantitat no va desmerèixer la qualitat de totes les aportacions. 

La primera sessió va començar més o menys a l’hora i des d’aquell moment les intervencions es van anar succeint amb prestesa, respectant el termini de temps de 10 minuts que s’havia fixat per a cada sessió i aconseguint al final de cada sessió uns debats enriquidors i compartits per estudiosos de diferent matèries: geògrafs, antropòlegs, botànics, filòlegs, tècnics de turisme, historiadors, arqueòlegs, gestors de patrimoni… Tots ells oberts a les aportacions dels altres, compartint idees, passejada cultural per Alpicat i un dinar casolà, però suculent, en el que les converses també es va desenvolupar al voltant del patrimoni de la comarca.

1410687_10202362105002105_1965756891_o

L’assistència és una de les coses que cal destacar. La primera sessió ja va començar amb força públic i es va mantenir durant tot el dia. El fet d’anar complint l’horari segurament va afavorir no només l’assistència, sinó també el fet de romandre en la sala. Una altra cosa que m’agradaria ressaltar és el fet que hi havia comunicants amb molta experiència i una llarga trajectòria professional i altres que tot just s’estrenaven en el fet d’exposar les conclusions d’un treball d’investigació i tant uns com els altres van mantenir un gran nivell acadèmic, en els continguts i en la claredat de l’exposició.

Pels arxius i els arxivers de la comarca del Segrià, dels que també hi havia una nodrida representació, hauria de ser un revulsió veure la quantitat de potencials usuaris dels diferents serveis d’arxius que hi ha en la comarca i actuar en conseqüència. Caldria potenciar la col·laboració amb el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i amb altres centres, instituts i grups de recerca que tenen com a àmbit geogràfic d’estudi la comarca en la que hi són, igual que ho fan en altres comarques, els nostres companys (el Pla d’Urgell, l’Alt Urgell, etc). Com ja vaig comentar en una altre article és una relació natural de simbiosi i des dels arxius hem d’obrir les portes i posar tots els ponts.

Es poden seguir les comunicacions a través del següent enllaç.

Maria Jesús Llavero
Responsable de l’Arxiu Central
de l’Audiència provincial i jutjats de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.