Crònica de les Jornades d’Estudi Internacionals celebrades a Lisboa, Tomar i Ota els dies 20, 21 i 22 de juny


Amb el títol:”Estructures documentals i estructures familiars. Lògiques de producció i de conservació dels arxius” es van celebrar a Portugal aquestes jornades internacionals organitzades per l’Instituto de Estudos Medievales (Lisboa) i l’École des hautes études hispaniques et ibériques (Casa de Velázquez).

En les mateixes hi col·laboraven la Université de Pau et des Pays de l’Adour (ITEM EA 3002), Universidad Pública de Navarra, Universitat de Girona, Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibersitatea, Fundação Ciência e Tecnologia, Direcção-geral do Livro, dos Arquivos e das Bibliotecas – Torre do Tombo, Sofia Pinto da França (Arquivo Gama Lobo Salema), Família Valle de Castro (Arquivo Valle de Castro),  Família Castro / Nova Goa (Arquivo Castro / Nova Goa), Família Figueiredo Cabral da Câmara (Arquivo da Casa de Belmonte).

Arquivo Nacional da Torre do Tombo. Lisboa

Arquivo Nacional da Torre do Tombo. Lisboa

Les Jornades es van celebrar el dia 20 de juny a l’Arquivo Nacional da Torre do Tombo a Lisboa. Aquest dia, es van presentar set comunicacions a on es van analitzar diferents treballs sobre estructures familiars i socials, pràctiques arxivístiques i produccions familiars en zones ibèriques i italianes. El dia 21 de juny, a Tomar, es van realitzar visites guiades als arxius familiars privats de Gama Lobo Salema, Castro-Nova Goa i Valle de Castro. El dia 22 de juny, a Ota, es va visitar el arxiu familiar de Casa Belmonte.

Documentos de la familia Gama Lobo Salema

Documentos de la familia Gama Lobo Salema

L’Archiu Generau d’Aran va ser convidat per l’organització a presentar una comunicació sobre els fons patrimonials de la Val d’Aran. En ella es va parlar sobre l’organització interna i la tipologia documental dels arxius familiars i patrimonials aranesos dels segles XVI-XVIII. Cal recordar, que actualment a l’Arxiu es troben ingressats 42 fons d’aquestes característiques.

La major part de les comunicacions es van centrar en fons familiars nobiliaris. Aquests fons, comparteixen amb els fons familiars de les cases araneses diverses tipologies sobretot aquelles que garanteixen el patrimoni familiar i la seva gestió. Així mateix es va debatre sobre la relació entre l’estructura de les organitzacions i la producció/conservació d’aquests arxius. En l’elaboració dels instruments de descripció, com els quadres de classificació, sempre s’ha volgut i es vol respectar la provinença i l’ordre original del fons. En els darrers anys, en els arxius de família, la novetat ha estat la de donar-los una naturalesa orgànica i organitzada, abandonant l’anacronisme de considerar-los col.leccions o papers sense ordre original, en els quals caldria establir classificacions temàtiques, sobretot pensant en els historiadors.

Maria Pau Gómez Ferrer

Archiu Generau d’Aran

 

Els participants en la seva visita a l'Arxiu Catro-Nova Goa

Els participants en la seva visita a l’Arxiu Catro-Nova Goa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.