Allò que anomenem Arxiu quan volem dir magatzem


La Llei 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents, a l’article 2, defineix arxiu de la manera següent com: “organisme o institució des d’on es fan específicament funcions d’organització, tutela, gestió, descripció, conservació i difusió de fons documentals. També s’entén per arxiu el fons o el conjunt de fons documentals”.

Altres definicions d’arxiu, publicades en aquest cas pel Departament de Cultura, són:

  • Conjunt de documents, del qual no importa la data o les característiques físiques, produïts o rebuts per una persona o un organisme d’acord amb les seves necessitats o en l’exercici de les seves activitats i conservats pel seu valor administratiu, d’investigació i d’informació.
  • Institució o organisme responsable de la custòdia, control, conservació i difusió de determinats fons documentals.
  • Edifici, o part d’aquest, en el qual els fons documentals han estat dipositats per a la seva conservació i consulta.Sant_Jeroni_-_Rosa_dels_Vents

L’ICA coincideix amb aquesta definició. És cert que en el món dels arxius i l’Arxivística encara hi ha discrepàncies en algunes definicions, processos i tasques, però si hi ha quelcom que obtingui unanimitat són les anteriors definicions. Bé en realitat hi ha un altre punt sobre el que també hi ha acord, “una col·lecció, no és un arxiu”.

Lleida és una ciutat que arxivísticament viu una situació bastant precària, repassem:

La Diputació provincial posseeix un ric fons documental i una bona hemeroteca que en aquest moment presenta dificultats d’accés als investigadors i està pendent d’un projecte de trasllat a una part de la ciutat de difícil accés, la Caparrella, en unes condicions que d’entrada presenta totes les deficiències d’un arxiu propi del segle passat.

També dependent de la Diputació, existeix en el Institut d’Estudis Ilerdencs un arxiu de col·leccions format per diferents donacions i llegats. Tampoc en aquest cas té un fàcil accés, en aquest cas una sèrie de problemes estructurals en l’edifici de la Fundació ha obligat al tancament del dipòsit i el trasllat del personal a la Caparrella.
Continuem amb l’Arxiu Municipal, encara avui està a l’espera d’un dipòsit digne i amb capacitat suficient per un dels fons municipals més antics i amb més continuïtat. La sala de consulta és petita i bona part de la documentació es troba instal·lada en un dels espais que formaven part de l’antiga caserna militar de Gardeny. Allí s’han instal·lat prestatgeries i compactes, recollides de diferents espais municipals o comprades per a cobrir els racons restants. Sense més mitjans de control de temperatura ni d’humitat. Tampoc no se salven la resta, tant els de la Generalitat com els de l’Església, presenten mancances d’instal·lacions, de personal i/o pressupostàries.

Però els arxius no és el únic problema que en relació a la gestió del patrimoni té l’Ajuntament de Lleida, encara no s’ha resolt la qüestió de la seu del Museu Morera i en relació al Museu de Lleida ha incomplit repetidament el conveni, és cert que la Paeria no és la única institució morosa… Mentre es promet ajudes de milers d’euros a un museu religiós de caràcter privat.

Dit això i tenint present la definició d’arxiu que hem donat al començament, analitzem una notícia que va aparèixer en la premsa fa uns dies: Lleida inaugura l’Arxiu Arqueològic. Què dir? Dins de les noves tendències de difusió del patrimoni cultural es troba la de donar accés als dipòsits i magatzems de museus i tallers. Suposem que aquesta nova ocurrència del Paer lleidatà té a veure amb aquest nou mètode de divulgació de tot el patrimoni que es custòdia en els diferents equipaments culturals. Clar que d’això a anomenar-lo “Arxiu” va tot un abisme en el que es perd la ignorància de tot allò que té a veure amb els sistemes de gestió documental i del patrimoni.  S’ha adoptat un nom com es podria haver posat un altre, per exemple “Quiròfan arqueològic”, “Obrador arqueològic” o “Boutique Arqueològica”. Potser l’explicació estigui en el subtítol “magatzem”…Tothom sap que magatzem i arxiu són sinònims… o no?

10389608_10203557044081066_2606107728346418175_n

Sembla que es vol evitar la polèmica que podria generar el fet de posar en marxar un altre equipament museístic, amb unes peces que en el seu dia es va proposar que foren dipositades en el Museu de Lleida, en un moment en el que l’Ajuntament té dificultats per a atendre les obligacions assumides en aquest camp, i per aquesta raó, i aprofitant que l’any vinent 2015 Lleida serà seu del XV Congrés d’Arxivística de Catalunya, han considerat que donar el títol d’Arxiu Arqueològic al nou equipament té glamour i sonoritat, que més es pot demanar? I fins i tot el senyor Paer en cap en la sessió d’inauguració del Congrés en podrà fer esment, en un discurs que per les dates serà necessàriament electoralista i per tant difícilment creïble.
Nosaltres suggerim a l’Ajuntament de Lleida i a la resta d’administracions públiques que és preocupin de dotar convenientment els arxius existents i no es deixin arrossegar per la temptació de donar el nom d’arxiu a allò que no és, perquè el nom no fa la cosa, però a la cosa se li coneix pel seu nom.

 
Maria Jesús Llavero
Arxiu Central Audiència provincial i jutjats de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.