Veredicte de la 4ª beca de recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2014


“Concedimus et statuimus. Projecte de recerca per a la confecció d’un llibre de Privilegis i Ordinacions de la vila de Tremp”, és el títol del projecte guanyador de la 4ª beca de recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2014.

El passat 29 de setembre, el jurat de la beca, format per Xavier Tarraubella, Marta Sancho,  Francesc Prats, Arcadi Castillo i Sisco Farràs, va justificar l’atorgament de la beca per la consistència metodològica de la proposta, pel que suposa de recopilació de fonts documentals disperses, relacionades amb el corpus històric – jurídic medieval i per la seva aportació al coneixement de la història de la vila de Tremp i la seva comarca. Els guanyadors d’aquesta quarta edició han estat els historiadors Carme Muntaner i Alsina i Pau Castell i Granados.

Bona part dels privilegis i franquícies concedits a la vila de Tremp durant els segles medievals han quedat conservats dins el fons de pergamins de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. Aquesta documentació, per bé que ha estat treballada a nivell historiogràfic per diversos autors, no ha estat mai encara editada. Algunes còpies dels privilegis i ordinacions trempolines han quedat també conservades en altres arxius, especialment els ja esmentats de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA), l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (ACAU) o el de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona (BUB). En alguns casos, aquesta documentació resta també totalment inèdita, mentre que en altres casos ha estat transcrita i editada de manera puntual en revistes especialitzades. D’altra banda, la recent catalogació del fons de la Insigne Col·legiata de Tremp, cedit a l’ACPJ per la família Castells de Vilamolat, ha permès localitzar altres exemples d’ordinacions promulgades pels bisbes d’Urgell i relatives a la vila de Tremp.

Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

Arxiu Comarcal del Pallars Jussà

La documentació conservada a l’ACPJ consisteix en una vintena de pergamins, datats entre els anys 1211 i 1406, que inclouen privilegis i franquícies com ara l’exempció de lleuda, peatge, tolta i altres tributs, l’exempció d’empenyorament, els emprius de llenya i pesca, el guiatge de vitualles, el dret d’imposició de cises, el dret de monedatge, la celebració de mercats i fires, les franqueses de maridatge, bovatge i herbatge, el dret d’emetre censals morts, o el privilegi de marcar amb el segell reial les peces d’or i plata, entre d’altres. A més, també es conserven en aquest mateix arxiu diverses ordinacions que regulen l’exercici de les capacitats derivades d’aquests privilegis, les quals seran també objecte d’estudi. Pel que fa a la documentació procedent de l’ACAU, destaquen les concessions realitzades pels comtes de Pallars durant els segles XI i XII, així com diverses ratificacions i nous privilegis i costums concedits pels bisbes d’Urgell al llarg dels segles XIV-XVI. Entre la documentació inèdita destaca també la concessió de la jurisdicció de Tremp a la canònica de Santa Maria per part dels comtes de Pallars l’any 1087, conservada únicament en una còpia parcial entre els manuscrits de fra Sebastià Agustí custodiats a la BUB. Finalment, trobem també diversos privilegis relatius a la impartició de justícia o al dret de salvaguarda copiats en els Registres de Cancelleria de l’ACA. És en aquest darrer arxiu on esperem dur a terme una recerca que ens permeti localitzar altres documents inèdits susceptibles d’edició, o bé altres còpies dels privilegis i franquícies ja coneguts.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, beca, Grup d'Arxivers de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s