“S’havia parlat basc al Pirineu català?”, amb aquest títol volgudament provocatiu es va iniciar la tercera edició del cicle de xerrades “Desenterrant el passat. Arqueologia i paisatge a l’Alt Urgell”. Aquesta és l’única sessió que enguany s’ha programat a la Seu d’Urgell, ja que les altres quatre tindran lloc en sengles municipis de la comarca. L’objectiu, segons els organitzadors, és que les xerrades es facin als mateixos llocs on s’han trobat els vestigis dels quals es parlarà en aquests actes.
En la primera de les xerrades, que tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, el geòleg Xavier Planas Batlle exposarà algunes de les conclusions d’un treball d’investigació desenvolupat per un equip interdisciplinar format per historiadors, lingüistes i geolègs sobre la presència d’una llengua protobasca en la toponímia pirinenca, una constatació que alimenta el debat científic entorn de la teoria que aquesta llengua hauria estat parlada pels habitants dels pobles de la serralada abans de la romanització.
La segona de les xerrades es farà a Peramola el dia 12 d’octubre i tractarà sobre “El castell de Peramola. De fortalesa feudal a residència senyorial”, que anirà a càrrec dels historiadors Carles Gascón i Raquel Codina. El dia 17, a Organyà, Lluís Obiols i Carles Gascón parlaran sobre “Felip V en una inscripció commemorativa de la col·legiata d’Organyà”.
“Més vell que l’anar a peu. Estudi dels camins tradicionals del municipi de les Valls d’Aguilar” és el títol de la xerrada que el geògràf Carlos Guàrdia i el president de la Unió Excursionista Urgellenca, Xavier Escribà, faran a Noves de Segre el dia 24 d’octubre. El cicle es clourà el dia 31 a Anserall amb la xerrada de l’arqueòleg Òscar Augé sobre les “Darreres excavacions a l’antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles”.
El cicle és organitzat conjuntament pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.