Miniaturitza’t: una mostra singular


El passat dilluns 17 de novembre a les nou del matí varem obrir les portes a l’Arxiu Capitular per oferir als lleidatans una mostra de llibres medievals i renaixentistes amb l’exposició titulada: MINIATURITZA’T.

_ACL4261Aquest art “petit” i ocult en els llibres sempre desperta curiositat i fins i tot admiració entre el públic assistent. I si bé la durada prevista per l’exposició havia de ser d’una setmana, l’èxit de la mateixa, va provocar el prorrogar-la una setmana més.

I què fou el que va captivar el públic? doncs alguns llibres manuscrits emblemàtics com ara el Pontifical de Roda (s.X-XI), el Breviari de Lleida (1451), el llibre dels Usatges i les Constitucions de Catalunya (s. XIV), etc. Així com també els missals impresos del bisbe Conchillos (1524) i les Cròniques de Nuremberg o el Liber Chronicarum (1493), un incunable bellament il·lustrat amb més de 1800 xilografies.

I pel que fa als llibres manuscrits monumentals tres hi foren presents: la coneguda com a Bíblia de Lleida, del segle XII, sorprenent per les seves dimensions, per les seves peculiaritats com a còdex bíblic medieval i, com no, per les seves miniatures il·luminades. Li feien companyia dos cantorals (segles XV-XVIII) que foren d’us en el Cor de la Catedral, i que formen part del fons de 42 cantorals que actualment es troben en la biblioteca de l’Arxiu Capitular.

_ACL4337

 

Tots aquells llibres propis del fons antic d’una biblioteca, per qüestions de conservació, es poden mostrar amb certes reserves, i no pas tantes vegades com el públic desitjaria. Però un cop es decideix de despertar-los del seu repòs, seria injust que no poguessin mostrar tot el seu esplendor, i d’aquí que durant aquelles dues setmanes vàrem incloure una activitat batejada com “passada de folis” i que ajustàrem a les visites i a les ganes de veure dels i de les assistents. Naturalment això va permetre que tothom gaudís de l’espectacle bell i silent que ofereixen les miniatures, es a dir, que ens vam poder miniaturitzar de valent.

 

_ACL4348Les jornades més intenses foren durant les visites en grup, com ara les procedents d’instituts, universitats i d’altres centres educatius. També en va alegrar molt el rebre la visita de molts companys i companyes de professió.

 

Malgrat no disposem d’una sala específica per aquestes activitats, ja que adaptem l’existent sala de consulta per a tal fi, i malgrat l’esforç extra que suposa dur a terme aquests projectes que van més enllà de les activitats pròpies d’un arxiu catedralici, la compensació que rebem per part del públic assistent ens encoratja a continuar amb noves idees per l’any vinent.

Durant aquests dies hem après molt, tant abans, durant, com un cop finit el projecte. I no solsament dels llibres, sinó molt més de les persones, lleidatanes i foranies, d’edats i de professions diverses, que coneixien o no l’arxiu, etc. I també hem continuat atenent als nostres usuaris habituals, als quals agraïm la seva paciència, ja que durant dues setmanes els hem hagut de distribuir per les estances internes de l’arxiu i no han disposat de totes les comoditats habituals.

_ACL4297

 

Afegir que molts dels llibres mostrats els tenim digitalitzats a disposició dels usuaris, per tal de poder-los mirar amb més calma i sense atemptar a les condicions de conservació de l’original.

Ana Carles i  Rosana Miró

Arxiu Capitular de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.