JORNADES D’ESTUDI INTERNACIONALS. GIRONA 6-7 MARÇ 2015


ARXIUS DE FAMÍLIA

ESCRITURES FAMILIARS: PATRIMONI I DOCUMENTACIÓ

En aquestes jornades de investigació ARCHIFAM es fiquen de relleu algunes qüestions relatives al patrimoni i identitat d’aquelles famílies o cases que son creadores d’arxius. La temàtica de la trobada se centra en les diverses regions de la Península Ibèrica i tindran especial importància els territoris septentrionals i els portuguesos.

CARTEL ARCHIFAM 2 BD4 copiaEls arxius familiars – arxius patrimonials en la zona catalana – representen en les èpoques medieval i moderna un gran recurs no sols per a conservar la memòria, sinó també per concedir la possibilitat de defensar els diferents drets amb probes documentals escrites tan dels senyors o dels que tenien el domini directe com també dels que exercien el domin útil de les diverses possessions i d’aquesta forma crear una identitat pròpia.

Aquesta identitat en una societat nobiliària o en una societat rural de cases necessita i troba la seva base documental en els diversos escrits de les cases o llinatges custodiats en els seus arxius.

En aquest sentit, tant els inventaris dels arxius, com els arxius notarials i també els llibres de família, incloent els dels pagesos acomodats, representen una rica font històrica, l’estudi del qual revela les formes de gestionar, de conservar i incrementar els patrimonis documentals que explicant el present s’escriuen per al futur, preservant el passat de l’oblit.

Les jornades tindran lloc a la Sala de grau de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona i a l’Arxiu Històric de Girona.

Diptic Jornades Girona

Deixa un comentari

Filed under Grup d'Arxivers de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s