Arxius personals: Exposició sobre Gregorio Marañon Moya (1914-2002)


Un arxiu personal i familiar és el llegat d’una vida, doncs una persona ho va produint i acumulant de manera natural al llarg de la seva vida. Els documents que l’integren suposen un testimoni fidel de les activitats exercides durant aquest temps, de manera que constitueixen una de les fonts més valuoses per a la investigació en el camp de la Història però també en altres disciplines com la Sociologia, les Ciències Polítiques, Economia, Dret Internacional, Urbanisme.

Aquest any 2015 el Dia Internacional dels Arxius estarà dedicat als arxius personals i familiars. Per commemorar-lo, la Universitat de Lleida ens mostra una exposició que es pot visitar entre el 4 de març i el 17 d’abril, al Claustre de la Pensativa de l’Edifici del Rectorat  que porta per títol Gregorio Marañón Moya (1914-2002) i que  ha estat cedida per la Universitat de Navarra

GMM

Gregorio Marañón Moya és un bon exemple de la conformació d’un arxiu personal,  amb una polifacètica personalitat i una gran activitat professional i política. Fill del cèlebre metge, historiador i humanista liberal Dr. Gregorio Marañón Posadillo i de Dolores Moya Gastón de Iriarte, va produir una obra important en diferents camps. Potser la dimensió de la figura del pare va eclipsar la figura del fill, el que sí està clar és que la seva influència està present en tota l’obra de Gregorio Marañón fill.

Va estudiar el Batxillerat al Liceu Francès i després de cursar dos anys de Medicina, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Madrid. L’estiu de 1933, en plena República, va participar en el Creuer Universitari de la Mediterrània al costat d’altres estudiants, molts d’ells fills d’intel·lectuals espanyols. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona.

Al juliol de 1936 durant l’aixecament militar estava a Madrid i va sortir amb els seus pares cap a França al desembre d’aquell mateix any aprofitant l’evacuació d’intel·lectuals espanyols que promogueren el Govern del Front Popular, tornant al gener de 1937 per a  participar a la guerra del bàndol dels sublevats com van fer els fills d’altres intel·lectuals. Acabada la guerra va ser nomenat Conseller Nacional del SEU i  de 1940 a 1941 va ser el cap de la Secretaria Política en la Secretaria General del Movimiento. Posteriorment va ser membre del Consell de Don Juan de Borbón, abraçant d’aquest forma la causa monàrquica,

A la tardor de 1942, i coincidint amb la tornada del seu pare a Espanya, es va allunyar de la política activa centrant-se en la seu bufet d’advocats. Durant la seva carrera professional va representar a moltes empreses internacionals, entre elles, algunes de les principals americanes, que volien iniciar la seva activitat a Espanya un cop acabada la II Guerra Mundial. Entre elles estava la Motion Pictures Association of America, en la qual s’agrupaven les principals productores americanes de cinema, que van rodar pel·lícules, com “Salomó i la reina de Saba”. També va ser president de Coca-Cola a Espanya des de 1953. Va ser autor de diferents assajos polítics i jurídics i va tenir també una gran activitat com articulista.

Totes aquestes variades activitats polítiques i professionals tenen la seva representació en la documentació recollida en el seu arxiu personal, això és el que li dóna qualitat i riquesa i fa que sigui un fons important per entendre el caràcter complex que va ser l’època de postguerra i el món de l’intel·lectualitat en l’Espanya franquista i teniu oportunitat de gaudir-la al Claustre de la Pensativa de l’Edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida fins al 17 de març.

Aquesta exposició anirà acompanyada de la conferència Els arxiu personals: l’exemple de Gregorio Marañon Moya, impartida per la Dra. Yolanda Cagigas, directora de l’Arxiu General de la Universitat de Navarra que amb la seva exposició ens destriarà i posarà en valor la importància i transcendència dels arxius personals i familiars. Serà el dia 26 de març de 2015, a les 16.30 hores, a la sala d’actes de l’Edifici del Rectorat.

No us ho podeu perdre!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.