El programa de radio ‘Era istòria d’Aran a traués des sòns documents’ de l’Archiu Generau d’Aran arriba al programa numero 500


La primera temporada de l’espai radiofònic “Era istòria d’Aran a traués des sòns documents” va començar l’any 1999. L’espai s’emet cada dilluns dins el programa ‘Aran, Meddia Aranés’ de Catalunya Informació de Catalunya Ràdio, en la seva desconnexió per a la Val d’Aran. La seva durada és d’uns 15 minuts. El programa, editat en llengua aranesa, es pot escoltar via radiofònica de 12.00 a 13.00 i de 19.00 a 20.00. Internet dona la possibilitat de recuperar-lo en diferit en web de Catalunya Radio en el seu apartat ‘Programes’. Al llarg de 16 temporades els oients han anat coneixent la història d’Aran, el mon arxivístic i les novetats de l’Arxiu. Un simple document pot omplir un espai radiofònic i, en aquests anys, s’ha parlat de moltes coses.

Elisa Escala, conductora del programa, i Maria Pau Gómez, directora de l’arxiu, en la gravació i celebració del programa número 500

Elisa Escala, conductora del programa, i Maria Pau Gómez, directora de l’arxiu, en la gravació i celebració del programa número 500

Els fons de l’administració local ha donat guions com l’acta que es conserva en el fons de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran sobre les riuades del 24 d’octubre de 1937; els fons patrimonials ha proporcionat notícies sobre la vida dels aranesos en altres temps i els fons d’empresa, i en concret el de la central hidroelèctrica de Cledes en Les, ha permès conèixer el temps meteorològic a la Val d’Aran des de 1929 fins a 1972. Aquest és un dels programes que més èxit ha tingut en les seves emissions.

L’espai també ha estat la plataforma per a difondre les funcions de l’arxiu, com l’organització, la tutela, la gestió, la descripció, la conservació i la difusió dels documents i dels fons documentals que conserva. Com exemple, la descripció amb la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) ha servit com a guió i ha permès difondre alguns dels fons custodiats al Centre.

Els guions s’elaboren a l’Arxiu i la gravació del programa es realitza en els estudis de la Delegació de Catalunya Radio a la Val d’Aran situats a Vielha. En la gravació hi ha una interacció entre la presentadora, Elisa Escala Lara, i la directora de l’Arxiu, Maria Pau Gómez Ferrer. Aquesta interacció dona dinamisme a la temàtica a tractar. L’experiència d’aquests anys en antena ha estat i és enriquidora. No sols per a l’oient, també pels que elaboren i difonen dit programa. Aquest ha fet apropar l’Arxiu a la gent d’Aran.

Si voleu conèixer més sobre aquest tema podeu escoltar el programa numero 500 en diferit per a tota Catalunya, en web de Catalunya Informació de Catalunya Radio en el seu apartat “Programes” sintonitzant el programa ”Aran, Meddia Aranés” i el dia d’emissió que és el dilluns dia 23 de març.

IMG_6882

Maria Pau Gómez Ferrer

Archiu Generau d’Aran

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Grup d'Arxivers de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s